Hoeveel mag Energieneutraal Veenendaal 2035 kosten?

In de memo die het college recentelijk naar de raad heeft gestuurd over de stand van zaken opstellen programma Energie Neutraal Veenendaal 2035 worden nogal wat hobbels geconstateerd die belemmerend werken op een goede en voortvarende uitvoering van dit plan, zoals: een niet toereikende ambtelijke capaciteit, een hedendaagse lage prioriteit voor energiemaatregelen bij woningen en bedrijven, budgetten die nog niet toereikend zijn, de gemeente die geen hogere eisen mag stellen aan duurzaamheid als deze al besloten ligt in de wetgeving, het niet juridisch afdwingbaar zijn van het bouwen van energie neutrale woningen, etc. etc.

Poeh, dat is nogal wat. De VVD heeft tijdens de behandeling van de startnotitie eind vorig jaar al gewaarschuwd voor een te hoge ambitie. Wat zijn nu echt de consequenties een gemeentelijke ambitie te hebben die 15 jaar vooruitloopt op het Rijk? Wat zijn de consequenties indien je als gemeente de eerste in de rij wil zijn? Het is algemeen bekend dat je meer betaalt voor meest innovatieve producten en dat je een hoger risico loopt op kinderziektes. De terugwintijden van de investeringen wijzigen bij het voortschrijden der jaren door de steeds lagere wordende energieprijzen en door gewijzigde vraag & aanbod verhoudingen. Wat gaat deze ambitie allemaal voor extra kosten met zich meebrengen die laste komen van onze gemeente en dus onze burgers? De VVD maakt zich hier grote zorgen om.

In december aanstaande komt een vervolg op deze discussie, wanneer het plan van aanpak Energieneutraal Veenendaal 2035 aan de orde komt. De VVD verwacht een plan met een hoog realiteitsgehalte zonder gigantische budgetaanvraag.
Energieneutraal 2035 is een geweldig grote ambitie, maar indien dit een buiten proportionele (financiƫle) aanslag met zich meebrengt voor de gemeente, haar burgers en bedrijven, blijft de VVD op het standpunt staan dat 2050, zijnde de landelijke doelstelling, de ambitie moet zijn die ook voor Veenendaal leidend is en blijft.

Yvonne Bottema
Raadslid