Onvermijdelijk

Afgelopen donderdag is de coalitie tussen SGP, D66, VVD, CDA en ProVeenendaal tot een einde gekomen. Alle wethouders, waaronder onze eigen wethouder Arianne Hollander hebben deze avond hun ontslag aangeboden. Een trieste gebeurtenis, maar helaas onvermijdelijk.

Tijdens de raadsvergadering kwam een motie van wantrouwen tegen de wethouder van ProVeenendaal aan de orde naar aanleiding van de eerder deze week uitgebrachte verklaringenwaarin vier wethouders aangaven geen vertrouwen meer te hebben in de verdere samenwerking met wethouder Beckerman. Zonder vertrouwen is er geen basis voor collegiaal bestuur. Het college van Veenendaal zit in een impasse en als raad hebben wij de verantwoordelijkheid om die impasse te doorbreken. “Wij zouden onze bestuurlijke verantwoordelijk niet nemen als we nu tegen de wethouders zeiden; zoek het maar uit”, aldus onze fractievoorzitter Dylan Lochtenberg.

De vijf coalitiefractievoorzitters hebben de afgelopen weken intensief met elkaar en met de vijf wethouders gesproken over de ontstane situatie. Het is belangrijk om te constateren dat de vertrouwensbreuk binnen het college geen impulsieve actie was op basis van één incident. Er zijn al vele gesprekken en trajecten geweest die niet tot het gewenste resultaat hebben geleid. Uiteindelijk bleek helaas dat ProVeenendaal niet bereid was om een andere wethouder voor te dragen. Het is erg jammer dat een conflict rond een persoon daarmee is uitgegroeid tot een totale vertrouwensbreuk in de coalitie. Tevens omdat bleek dat er geen inhoudelijke onenigheden rond het breed gedragen raadsprogramma waren. De VVD was graag met deze coalitie doorgegaan. 

Tijdens het debat bleek dat er geen meerderheid voor de motie van wantrouwen zou zijn. De overige partijen gaven aan meer informatie te willen. Dat is begrijpelijk. De vier indieners hebben er echter bewust voor gekozen ‘de vuile was’ niet buiten te hangen, omdat wij wilden voorkomen dat er een welles-nietes debat zou komen over incidenten. Dit zou ontaarden in moddergooien, wat de betrokken personen en het aanzien van de politiek nog meer zou schaden. Na schorsingen bood SGP wethouder Marco Verloop het ontslag aan namens zichzelf en de D66, VVD en CDA wethouders
Wethouder Beckerman deed dit kort erop ook. Het college is hiermee demissionair geworden. Het definitieve ontslag gaat over 30 dagen in.

Vrijdagmiddag is er een bijeenkomst van de fractievoorzitters geweest over de ontstane situatie. De ChristenUnie zal als grootste partij het voortouw nemen in het vinden van een nieuwe constructieve meerderheid. Als VVD Veenendaal dringen we aan op een zorgvuldig, maar ook snel proces. We hebben als raad de verantwoordelijkheid om snel weer een stabiel bestuur te vormen dat Veenendaal verder brengt. De VVD Veenendaal zal hier constructief aan meewerken.

Fractie VVD Veenendaal