Werkbezoek aan Het Lokaal te Amersfoort

“Het Lokaal is de plek waar alles draait om pure smaak, oorsprong en eerlijk voedsel. Een podium voor producten uit de streek.” Welke lessen kan Veenendaal van Amersfoort leren, indien we een foodhall willen hebben in de binnenstad van Veenendaal? Dit was de reden voor de VVD fractie van Veenendaal om tezamen met onze VVD collega’s van Amersfoort om een werkbezoek te brengen aan Het Lokaal. 

 

Het Lokaal te Amersfoort bestaat uit meerdere gedeelten. ‘Het Verslokaal’ is een supermarkt waarbij je (biologische) producten die rechtstreeks van boeren en producenten in een straal van 50 kilometer rondom Amersfoort komen, kunt kopen. Brood, koffie, chocolade en bier worden ter plekke geproduceerd. Er worden workshops in ‘Het Leslokaal’ georganiseerd. Daarnaast is er ‘Het Proeflokaal’, waar je terecht kunt voor ontbijt, lunch en themadiners. Hier wordt uiteraard met eigen producten gewerkt. In dit gedeelte kan ook worden gewerkt, vergadert en gefeest.

 

Ons gezelschap kreeg uitleg van één van de initiatiefnemers, de heer van ’t Holt. Hij vertelde vol passie over de ontstaansgeschiedenis van deze foodhall, gevestigd in twee loodsen van de voormalige Rohm and Haas lijn en zeepfabriek als onderdeel van ‘De Nieuwe Stad’. Bij de financiering van het geheel is gebruik gemaakt van crowdfunding. De gemeente Amersfoort heeft tevens alle ondersteuning gegeven die nodig was om dit initiatief van de grond te krijgen.

 

De VVD is onder de indruk van dit concept en de wijze waarop ‘Het Lokaal’ tot stand is gekomen. Negen maanden is deze foodhall nu onderweg en de reacties zijn overweldigend. Steeds meer consumenten weten de weg naar de foodhall te vinden en ook meer en meer restaurants maken gebruik van de verse lokale producten. 

Is een dergelijk concept ook voor Veenendaal geschikt? De VVD denkt van wel. Hoe, wat en waar zal eerst moeten worden uitgewerkt, maar wij zien kansen.

 

Yvonne Bottema
Raadslid