Scoren in de Wijk

Op 8 februari jl. heeft de fractie van de VVD een bezoek gebracht aan Scoren in de Wijk, een project op de woensdagmiddag met leerlingen van negen basisscholen uit 3 verschillende wijken, eerst op locatie gymzaal La Vita en daarna op locatie Franse Gat, in de gymzaal van de Patrimoniumschool. Samen met Wilco den Hartog, sportcoach bij Sportservice Veenendaal (en ook nog oud-leerling van mij) organiseert Jaap Pilon al enkele jaren dit project. Het doel is om kinderen in diverse wijken te leren verantwoordelijkheid te dragen voor zichzelf, de wijk waarin zij wonen en hun bewoners. De opdrachtgevers hiervan zijn o.a. Patrimonium Woonservice, Sportservice Veenendaal, Gemeente Veenendaal en diverse Veenendaalse bedrijven.

Wij werden welkom geheten door Jaap Pilon en zagen op beide locaties de sportcoaches Wilco den Hartog en GiseSchumacher aan het (sportieve) werk met heel veel enthousiaste kinderen. Zoals altijd staat hierbij het respect-voetbal centraal. De kinderen spelen in zelf samengestelde teams en er wordt met een wat zachtere bal gespeeld om blessures te voorkomen. Er wordt van de deelnemers verwacht dat er sportief wordt gespeeld en er wordt excuus aangeboden bij ongelukjes, waarbij de handen worden geschud. Het spel wordt daarbij geregeld stilgelegd, om met de kinderen  te evalueren en samen te constateren of het spel naar de regels gespeeld is. Kinderen houden zichzelf een spiegel voor en er wordt hen door de coaches of medespelers een spiegel voorgehouden. Zo leren kinderen ook met kritiek om te gaan en wordt hierdoor wellicht een bijdrage geleverd aan het verhogen van respect voor zichzelf en voor de ander. Sport wordt hierbij als middel ingezet om... Stagiaires van de sportklas CLV en van het Wijkleerbedrijf Perron lopen mee in het project. Deze middag werd afgesloten door een demonstratie van de brandweer, waar kinderen uitleg kregen over brandveiligheid en zelfs in de brandweerauto mochten zitten.

Scoren in de Wijk doet ook aan Cultuur, want liefst 70 kinderen zagen donderdag 16 februari jl., op uitnodiging van de nieuwe directeur Patrick Marcus van het theater Lampegiet, een gratis voorstelling van The Ruggeds. Met een schitterend breakdance optreden.

Ons bezoek werd bijzonder op prijs gesteld, temeer ook daar wij de eerste politieke fractie zijn die Scoren in de Wijk heeft bezocht. En daar hebben wij geen spijt van gehad. De wijze waarop kinderen wordt geleerd hoe je met elkaar kunt omgaan en de ontmoeting van kinderen uit alle lagen van de bevolking zal ook op langere termijn zijn vruchten gaan afwerpen. Integratie en Participatie worden sportief in een levensmodel gegoten.

Inmiddels heeft de Gemeente Veenendaal definitief een financiĆ«le ondersteuning toegezegd, naast Patrimonium Woonservice, Sportservice Veenendaal, Stichting Kind Kansrijk en enkele Veense ondernemers. Daarnaast zal het voortbestaan van Scoren in de Wijk verder gewaarborgd gaan  worden met het oprichten van een Stichting, eind maart 2017.Scoren in de Wijk heeft in de afgelopen 3 jaren haar bestaansrecht meer dan bewezen en het project zal een mooie toekomst tegemoet gaan. Vanuit het Sociale Domein, wijkgerichte gebeuren, zullen we ongetwijfeld de inzet van Scoren in de Wijk ook gaan tegenkomen, op meerdere terreinen.

Kortom: Stichting Scoren in de Wijk is zo een belangrijke speler in de samenleving, waarbij gezondheid, spelvreugde, ontmoeting, respect, waarden en normen aan onze jeugd worden meegegeven. En dat draagt weer bij aan een vreedzame samenleving.

En dat vinden we bij de VVD heel NORMAAL.

Siem Gerritsen 
Raadslid