Knieval

In de raad bespraken wij een voorstel van de Partij van de Arbeid om anoniem solliciteren bij de gemeente in te voeren. De VVD ziet dit als een knieval voor discriminatie. Dat er discriminatie voor komt in de samenleving is een feit. En dat moet je aanpakken. Maar anoniem solliciteren is symptoombestrijding. En eigenlijk nog erger dan dat. Je vraagt mensen om hun naam, leeftijd en andere aspecten van een achtergrond weg te laten. Daarmee maak je het normaal dat mensen hun identiteit moeten verbergen. Het middel is nog erger dan de kwaal.

De belangrijkste vraag is echter of er wel een kwaal is bij de gemeente Veenendaal? De Partij van de Arbeid gaf ondanks herhaalde verzoeken geen onderbouwing voor aanwezigheid van discriminatie bij onze gemeente. Uit het antwoord van de wethouder bleek dat de aanwezigheid van discriminatie bij de gemeente ook niet uit de cijfers blijkt, integendeel. We hebben een diverse organisatie waar we trots op mogen zijn!

Het voorstel anoniem solliciteren is dus een verregaand voorstel om een niet bestaand probleem bij de gemeente op te lossen. Het argument hierop was dat de gemeente een voorbeeldfunctie heeft en een norm moet stellen. Wat ons betreft is anoniem solliciteren niet de norm. De norm moet zijn dat afkomst en achternaam niet relevant zijn bij het al dan niet aannemen van een sollicitant. We zijn ver van huis als we het normaal gaan vinden als mensen hun achtergrond (moeten) verbergen: Anoniem solliciteren is geen oplossing voor discriminatie, maar een knieval voor discriminatie. Daar doet de VVD niet aan mee.

Dylan Lochtenberg
Fractievoorzitter