Binnenstad: we kunnen aan de slag!

Donderdag besprak de gemeenteraad het initiatiefvoorstel van VVD, SGP en CDA over het winkelcentrum. Na een uitgebreid dialoogtraject waren er vier thema's geselecteerd die nader uitgewerkt zouden worden. Dit zijn de Pniëlkerk, het Rabo-terrein, autoparkeren en evenementen en branding. In het najaar worden daar dan besluiten over genomen. Ook zijn er een aantal acties om het centrum al in de zomer een boost te geven. Er komt een budget van 75.000 euro voor evenementen en branding, wat samen met de winkeliers opgepakt kan worden. Daarnaast wordt het Stadsstrand verder opgeknapt en levendig gemaakt. Kortom, meer 'reuring' in onze binnenstad.


De discussie in de commissie ging vooral over het wel of niet ontbreken van een visie. Sommige partijen waren van mening dat er eerst opnieuw gesproken moest worden over een visie voor je aan maatregelen kan denken. De VVD is het daar niet mee eens. Er is al genoeg gepraat, het is nu juist tijd om door te pakken. Verder komt de binnenstad en wat die in de toekomst moet zijn nog terug in de uitwerking van de Strategische Visie 2040. Wel konden we instemmen met een amendement van onder andere GroenLinks waarin de uitwerking van de vier thema's in een integraal voorstel naar de raad komt. Dat is goed voor de samenhang en de afweging. Onderwerpen die samenhangen met de thema's kunnen daarin een plaats krijgen. Maar daarmee blijft de keuze voor de vier thema's nu, de hoogte van de bedragen en de wijze van uitwerking in het initiatiefvoorstel ongewijzigd.


De verrassing van de avond bleek het amendement van Lokaal over de koopzondag. De mening van de VVD hierover is bekend. We vinden dat het de vrijheid van de ondernemer moet zijn of de winkel wel of niet opengaat, ook op zondag. We hebben dan ook het amendement gesteund. Maar de vraag is of deze actie nu zo sjiek is. Het werd aangenomen omdat drie CU-raadsleden om persoonlijke redenen afwezig waren. Het zorgde ervoor dat de twee mede-indieners en de CU om principiële redenen niet voor het voorstel konden stemmen, waarmee de meerderheid voor het initiatiefvoorstel in zijn geheel in gevaar kwam. Verder kon Lokaal er ook voor kiezen om met een nieuw initiatiefvoorstel te komen in de raad van juni, in plaats van met een amendement waardoor de drie partijen niet meer met het huidige initiatiefvoorstel konden instemmen. En bovendien is er nu niet besloten dat de koopzondag er komt. Want in juni kan pas het definitieve besluit genomen worden, waarbij de raad zeer waarschijnlijk weer compleet zal zijn. De vraag is dan wel: waar is dit nu allemaal goed voor geweest?


Na intensief overleg bleek het mogelijk om alsnog de steun te krijgen van meerdere partijen die eerst kritisch waren over het voorstel. Daarmee werd het voorstel aangenomen. Een goede zaak. Het zorgt ervoor dat er in de zomer meer levendigheid is in het centrum, dat we de samenwerking aangaan met alle partners in de binnenstad en dat we in het najaar een goed, concreet en integraal voorstel kunnen bespreken in de raad. Het uitgebreide dialoogtraject heeft veel positieve energie losgemaakt in de samenleving. Dat bleek ook uit de inspraakreacties in de commissie vanuit Stichting Winkelstad Veenendaal en de pandeigenaren. Nu is het de tijd om die energie te pakken en om te zetten in concrete daden. We zijn blij dat de goede samenwerking heeft geleid tot dit aangenomen raadsvoorstel. We kunnen aan de slag!


Dylan Lochtenberg
Fractievoorzitter