Een eerste stap

Afgelopen raadsvergadering besprak de raad wederom de koopzondag. De mening van de VVD Veenendaal is bekend. Wij vinden dat iedere Veenendaler vrij moet zijn om de eigen zondag in te richten. De overheid is er niet om voor mensen te bepalen wat de beste invulling van hun zondag is. Of men nu naar de kerk, de familie, de winkel of wat dan ook wil, het moet de vrijheid van iedere Veenendaler zijn om dat zelf te beslissen. Ook vanuit economisch opzicht is de koopzondag noodzakelijk. Er zijn ketens die niet naar Veenendaal komen of zelfs Veenendaal verlaten door het uitblijven van de koopzondag. Verschillende onderzoeken laten zien dat men steeds vaker inkopen doet op zondag, waardoor wij nu op zondag euro's mislopen omdat die niet in Veense kassa's belanden. Daardoor missen wij ook werkgelegenheid.

De verhoudingen zijn echter al jaren zeer verdeeld. Ook dit debat begon met een patstelling, 16 voor, 16 tegen. De SP had met een zetel in de raad de doorslaggevende stem en kwam met een niet-onderhandelbaar tussenvoorstel. Hier past een compliment aan de SP die na jaren tegen te zijn een belangrijke stap heeft gemaakt. Door de koopzondag te koppelen aan evenementen is er een beperkt aantal koopzondagen mogelijk. Wij wilden uiteraard meer, omdat in dit voorstel geen algemene opening zit voor supermarkten en bouwmarkten, het nu niet duidelijk is voor winkelend publiek wanneer de koopzondag is en omdat er wederom een evaluatie gaat volgen na een jaar, terwijl de standpunten helder zijn. Liefst hadden wij het raadsvoorstel gevolgd dat ruimte had geboden voor 52 koopzondagen per jaar. Maar wij zijn blij dat we na al deze jaren deze eerste kleine stap kunnen zetten. We hebben dan ook voorgestemd.

Als VVD Veenendaal realiseren we ons dat dit een gevoelig onderwerp is in Veenendaal, dat vele mensen raakt. Dat respecteren wij natuurlijk. Wij willen dan ook benadrukken dat ons stemgedrag geen keuze is tussen bevolkingsgroepen, geen keuze tussen christelijk en liberaal. Dit is een keuze voor heel Veenendaal, voor de ruimte van iedereen om de zondag naar eigen overtuiging in te vullen. Wij zijn dan ook blij dat Winkelstad Veenendaal al heeft aangegeven om met een wijze die past bij Veenendaal met de koopzondag om te gaan.

Dylan Lochtenberg
Fractievoorzitter