VVD zeer tevreden met besluit WhatsApp-borden

De gemeenteraad is donderdag met grote meerderheid akkoord gegaan met een voorstel van de VVD Veenendaal om budget beschikbaar te stellen voor de plaatsing van WhatsApp-borden. Deze dragen bij aan de veiligheid en leefbaarheid in de wijk. VVD-fractievoorzitter Dylan Lochtenberg: “Verschillende buurtcomités hebben ons verzocht om deze borden mogelijk te maken. Hiermee trekken inwoners en gemeente samen op voor meer veiligheid!

 

De borden zijn bedoeld om duidelijk te maken dat er een WhatsApp-groep actief is in de wijk, waar de bewoners actief informatie uitwisselen over veiligheid. Zo houdt men gezamenlijk een oogje in het zeil en kunnen verdachte situaties snel worden herkend. Ook de politie is veelal opgenomen in dergelijke groepen. De universiteit van Tilburg heeft dit onderzocht en bevonden dat de criminaliteit sterk daalt door de ontmoedigende werking van de groepen in combinatie met borden.

 

Toch was het college tot nu toe terughoudend in het plaatsen van borden, omdat het beleid van de gemeente stelt dat er juist zo weinig mogelijk borden moeten zijn in het kader van verkeersveiligheid. Toch heeft de VVD Veenendaal doorgezet. Lochtenberg: “Een wildgroei aan borden moeten we voorkomen, maar de WhatsApp-borden zijn inmiddels in meerdere andere gemeenten geplaatst en daar hebben we nog geen signalen gezien dat het de verkeersveiligheid niet ten goede komt. Na een jaar komt er een evaluatie, op dit aspect kan dan ingegaan worden.”

 

De gemeenteraad heeft ‘de nieuwe bestuursstijl’ centraal gezet in het raadsprogramma. Samen met inwoners, bedrijven en instellingen moeten problemen worden opgelost en kansen opgepakt. Volgens de liberalen zijn deze borden hier een goed voorbeeld van. Lochtenberg: “Na de bekendmaking van het besluit kwamen er gelijk veel positieve reacties op social media, veel mensen willen graag deze borden in hun wijk.