Kadernota 2017-2020

Afgelopen maandag behandelde de raad de Kadernota. Hierin worden de financiële en beleidsmatige kaders voor de aankomende jaren vastgesteld. De inbreng van de VVD Veenendaal in de vorm van de Algemene Beschouwingen zijn elders in deze nieuwsbrief/website opgenomen. Ook vindt u daar stukken over onze voorstellen met betrekking tot de Prins Bernhardlaan, scooteroverlast en sport.


Leidend thema in onze Algemene Beschouwingen was vertrouwen. Het vertrouwen dat de overheid moet verdienen van de samenleving, en het vertrouwen dat de samenleving moet krijgen van de overheid.


Het vertrouwen geven aan de samenleving zit onder andere in terugdringen regeldruk en klanttevredenheid. Vorig jaar hebben wij als VVD Veenendaal samen met andere partijen een motie ingediend. We zijn blij te zien dat er een inventarisatie is geweest en dat de klanttevredenheidscijfers door een onderzoek in kaart zijn gebracht. Op ons verzoek heeft de wethouder toegezegd dit onderzoek na twee jaar te herhalen om te zien of onze dienstverlening ook echt beter wordt gewaardeerd door de inwoners. Ook hebben wij gevraagd naar een vergelijking met andere gemeenten, omdat je zeker op dit punt nooit uitgeleerd bent.


Vertrouwen geven zit hem ook in het serieus betrekken van inwoners bij het beleid. Het al eerder genoemde dialoogtraject over het winkelcentrum was een groot succes. Honderden mensen in een overvolle raadszaal die mee wilden praten over een onderwerp dat hen aan het hart ging. Dat willen we zoals vanouds verankeren zodat we weer regelmatig dit soort dialoogtrajecten hebben. Wij hebben hiervoor een amendement ingediend, dat is aangenomen. 


Vertrouwen verdienen als overheid is onder andere de inbreng van de inwoners serieus nemen. Als VVD Veenendaal hebben we dan ook samen met andere partijen de uitkomst van de dialoogavond vertaald naar het aangenomen initiatiefvoorstel Winkelstad Veenendaal: Economisch Vitaal. Wij zullen als VVD Veenendaal de uitvoering hiervan strak blijven volgen.


Vertrouwen verdienen zit ook in het op tijd betalen van je rekeningen. Het is  cruciaal dat de gemeente op tijd betaalt, vooral kleine ondernemers kunnen anders ernstig in de problemen komen. We hebben het hier al vaker over gehad, maar wat laten de cijfers zien? MKB-Nederland liet 17 juni jl. weten dat het betalingsgedrag van gemeenten nauwelijks is verbeterd. Uit onderzoek blijkt dat in 2015 slechts 42 procent van alle gemeenten erin slaagden om 90 procent van de rekeningen van het bedrijfsleven binnen de wettelijke termijn van 30 dagen te voldoen. Voor Veenendaal ligt het percentage tijdig betaalde facturen op 73% en gemiddeld betalen wij binnen 31 dagen. Wij willen hier sterkere maatregelen en niet alleen weer mooie woorden. We hebben hiervoor een motie ingediend die is aangenomen.


De VVD Veenendaal kijkt terug op een goede behandeling van de Kadernota, die geen extra lastenverzwaringen bevat, de economie als eerste speerpunten heeft en dankzij onze vijf aan- en overgenomen voorstellen nóg liberaler is geworden!