Hoe de provincie Veenendaal kapot concurreert

De provincie wil de leegstand van kantoren tegengaan, maar het middel dat zij kiest is een draak. Via haar voorontwerp inpassingsplan kantoren verbiedt zij Veenendaal tot 2027 nieuwe kantoren op de Batterijen toe te staan. Op deze grove inbreuk op het gemeentelijk beleid, heeft het college volgens de VVD terecht een afwijzende inspraakreactie gegeven.

Je zou zeggen dat er voor zo’n inbreuk wel een heel zware onderbouwing moet zijn. De onderbouwing van dit inpassingsplan is echter zwak. Zij is gebouwd op niet meer dan het doortrekken van lijntjes voor behoefte en van vraag. De provincie hanteert daarbij de afgelopen crisisjaren als basis. Eja, dan blijkt er een verschil te zijn tussen de behoefte en de vraag. Voorspellen is moeilijk, vooral als het over de toekomst gaat. Juist om die reden is het verstandig om voldoende capaciteit beschikbaar te hebben en houden. Die capaciteit wordt dan benut of blijft onbenut. Maar zo lang dat binnen een bestaande kantoorlocatie isis dat onbenut blijven niet zo erg. 
De provincie schetst verder een dramatisch beeld van een omvangrijke leegstand aan kantoorgebouwen. Die zou dan leiden tot verloedering en verpaupering van de panden en het gebiedUiteraard is leegstand vervelend voor de belegger, maar heeft dit als gevolg dat verpaupering van het pand, laat staan van het gebied, nabij is? Welnee. Bovendien, om verpaupering tegen te gaan, zijn er andere instrumenten.

Nu de economie aantrekt, kunnen de behoefte en vraag zich tot 2027 geheel anders ontwikkelenDe resultaten uit het recente crisisverleden zijn immers geen garantie voor de toekomst. Behalve dan in het inpassingsplan kantoren van de provincie. Daar zijn deze resultaten tot 2027 in beton gegoten.

In de provincie Utrecht zijn de dichtstbijzijnde kantoorconcentraties te vinden op zo’n 20 km van Veenendaal. Alleen Amersfoort biedt nog mogelijkheden. Dat rijd je in een half uur op zn snelst, om over openbaar vervoer maar niet te sprekenDat is geen concurrent voor iemand die kantoorruimte zoekt in deze omgeving. Veenendaal concurreert wel met een andere kantorenmarkt, namelijk met Ede, net over de Utrechtse provinciegrens. Daarnaast heeft Veenendaal binnen regio FoodValley een ICT ambitie, die door deze beperkingen ernstig wordt belemmerd. Met dit inpassingsplan wordt Veenendaal kapot geconcurreerd door onze eigen provincie.

Leo Nooteboom
Commissielid