Kwintelooijen beschikbaar houden voor Veense bezoekers

Het recreatieschap waar Kwintelooijen onder valt, zal per 2018 worden opgeheven. De Veense raad heeft bij het college de opdracht neergelegd om alles in het werk te stellen om dit mooie recreatiegebied open te houden voor bezoekers. Van alle bezoekers komt 60% uit Veenendaal. Dat is ook wel logisch want het gebied ligt vlak naast Veenendaal, maar we moeten ons wel realiseren dat het gebied voor het grootste gedeelte op Rhenens grondgebied ligt. Daarnaast zijn er grote stukken in handen van particulieren en spelen er diverse belangen die niet altijd elkaar overlappen. Dit maakt de discussie rondom het behoud van Kwintelooijen moeizaam en tijdrovend.

Donderdag 10 december jl. vond de eerste Gebiedsconferentie Kwintelooijen en Landgoederenzone plaats te Rhenen. “Geen strak omlijnde plannen die vast liggen of waar besluiten over zijn genomen maar vooral ideeën en beelden waar het gaat over Kwintelooijen en het gebied aan de Oude Veensegrindweg. Alleen voor het Landgoed Prattenburg liggen er al wat concretere plannen.”, zo stond vermeld in de uitnodiging. Samen met drie andere raadsleden en de wethouder ben ik vanuit Veenendaal afgereisd naar Rhenen.  Hier werd het resultaat van maanden overleg tussen de diverse partijen over de toekomst van het totale gebied gepresenteerd aan een volle zaal met zo’n 120 betrokkenen en andere belangstellenden.

Al snel werd duidelijk waarom het in de uitnodiging zo voorzichtig was geformuleerd. Er is de afgelopen maanden veel al bereikt onder de bezielende leiding van de burgemeester van Rhenen, dhr. van der Pas. Maar voor het ondertekenen van een richtingendocument was het nog te vroeg. Het te bouwen hotel is weliswaar, tot opluchting van de zaal, verplaatst naar de voormalige Stay Okay locatie naast Elst, maar daarmee zijn o.a. de bewoners van Rhenendael nog niet helemaal tevreden. Zij maken zich nog steeds zorgen over de verkeersdrukte op de Oude Veensegrindweg. Daarnaast zijn er ideeën omtrent een tweede ontsluiting van het gebied, het parkeren op het terrein, de (gewenste) aanwezigheid van de motorcrossclub, een bezoekerscentrum en een klimbos. Er zal ook meer geld nodig zijn voor het onderhouden van Kwintelooijen; op dit moment is er een achterstand in het onderhoud en dreigen bepaalde gebieden dicht te groeien met ongewenste beplanting. Dit alles naast de verschillende meningen over de zorg voor de fauna, maakt dat er nog niet 123 een algemene visie is.

Nog een lange weg te gaan met een duidelijke deadline. Voor de raadsleden en de wethouder uit Veenendaal de taak om dit gebied toegankelijk te houden als recreatiegebied voor onze inwoners. Kwintelooijen maakt Veenendaal een extra aantrekkelijke plaats om er te wonen, te verblijven en te werken en is daardoor een stimulerende factor voor bedrijven om zich hier te vestigen. Dat vinden wij als VVD belangrijk.  

Wordt vervolgd.

Yvonne Bottema
Raadslid