Energieneutraal Veenendaal in (2035) 2050

Eergisteren is tijdens de raadsvergadering de startnotitie energieneutraal Veenendaal in 2035 besproken, als uitwerking van het aangenomen amendement bij de behandeling van het Raadsprogramma.  De VVD heeft toen tegen dit amendement gestemd omdat wij geen enkele reden zagen en nog steeds niet zien, waarom Veenendaal een hogere ambitie moet hebben dan landelijk en provinciaal wordt aangegeven. Het Energieakkoord geeft het jaartal 2050 als peildatum voor energieneutraal aan, en dat is volgens ons al een hele klus. Wij willen de bedrijven en inwoners van Veenendaal niet meer onder druk zetten om eerder energieneutraal te worden dan landelijk noodzakelijk wordt geacht.

 

Maar goed, ook voor een peildatum van 2050 moet er hard aan getrokken worden. Daarom hebben wij wel meegedacht in de suggesties die in deze startnotitie worden genoemd. 

Wij zijn voorstander van elektrische auto’s, nul-op-de-meter huizen, zonnepanelen op daken, op zowel bedrijven als woonhuizen, ledlampen in de openbare verlichting, warmte-koude opslag, de gemeente als rolmodel, voorlichter en stimulator. 

Wij zijn een tegenstander van: windmolens, waar geen draagvlak van de omgeving voor is, openbare verlichting die ’s nachts uit is, een autoloze stad, een grootschalig zonnepark in groen gebied. Wij zijn ook tegenstander van nieuwe hinderlijke regelgeving, die ondernemers beperken en daarmee onze economie schaden. Het bedrijfsleven hebben we nu juist hard nodig als banenmotor in een weer opgaande economie.

Met betrekking tot de financiering  gaan wij ervanuit de er op landelijk en Europees niveau voldoende subsidiemogelijkheden zijn. Gemeentelijke subsidieverstrekkingen zijn wat de VVD betreft, niet aan de orde. 

 

De VVD heeft als uitgangspunt dat duurzaamheid het best werkt indien het ook economisch rendabel is. De bedrijven en inwoners hebben hierin een eigen verantwoordelijkheid en pakken die ook op. Wat de VVD betreft is het goed dat deze ontwikkeling uit de samenleving zelf komt en niet opgelegd is door de overheid.


Yvonne Bottema
Raadslid