Consultatie Vastgoedbeleid: te laat en te mager

Tijdens de derde commissievergadering deze week stond er een startnotitie voor het vastgoedbeleid op de agenda. Dit heeft de verbazing van de VVD opgewekt. De wethouder had namelijk de Raad eerder toegezegd te komen met een beleidsnotitie in het eerste kwartaal van 2015. Nu zitten we in het tweede kwartaal van het jaar en lag er in plaats van een beleidsnotitie een consultatiestuk op tafel!  “Of de raad nog andere maatschappelijke trends signaleert, welke ook een plaats in het toekomstige vastgoedbeleid moeten krijgen?", was de vraag die gesteld werd. Dit verbaasde de VVD enorm. Het college is toch in gesprek geweest met de inwoners en marktpartijen? De wethouder moet allang alle (met de nadruk op alle) marktveranderingen in kaart hebben en had nu de beleidsnotitie kunnen aanbieden. Er was immers toegezegd dat er tegelijk met het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs een Vastgoedbeleidsplan zou worden aangeboden, zodat de raad zou weten wat er met de vrijgevallen schoollocaties zou gebeuren. De problemen stapelen zich in een sneltreinvaart op. De VVD maakt zich daar ernstig zorgen over. Het is allang duidelijk dat het bestaande beleid onvoldoende zal zijn om het probleem van 11 leegstaande schoolgebouwen te tackelen.


Wat wil de VVD?

Wat de VVD betreft willen we de oude vrijgevallen gebouwen zoveel mogelijk verkopen om gesloopt of omgevormd te worden tot woningbouw. Dit kan een nieuwe impuls geven voor een wijk. Geeft mogelijkheden voor differentiatie in de wijk. Bijvoorbeeld ouderenwoningen voor degenen die in de wijk willen blijven wonen en daarmee plaats maken voor jonge gezinnen in vrij gekomen woningen. Of voor nieuwkomers in Veenendaal. 

Wat ons betreft wordt er in geen geval gekozen om de leegstaande gebouwen maatschappelijk te verhuren. De gemeente blijft dan immers allerlei onderhoudskosten op zijn begroting houden met alle risico’s van dien en daar is de VVD geen voorstander van. Het is nu hoog tijd om nu echt aan de slag te gaan!


Yvonne Bottema

Raadslid