Gewoon jezelf kunnen zijn

Deze titel verwijst naar een VVD Jingle uit de jaren '80, maar is nu nog hoogst actueel, zeker in de huidige discussies over genderneutraliteit. Een onderwerp waar steeds meer aandacht voor is in de media. Zo ook in Veenendaal, waar in de gemeenteraad een motie is ingediend aangaande genderneutrale toiletten.

Genderneutrale toilet (ook wel onzijdig toilet genoemd) staat een beetje symbool voor de transgenderrechten, net zoals het homohuwelijk symbool staat voor homorechten. Maar er is discussie, want veel transseksuelen hebben weer moeite met het genderneutrale toilet, vanuit het gevoel dat ze hebben moeten vechten voor hun 'gender' en dat willen ze nu vooral uiten, o.a. door naar een bepaalde wc te gaan. Zij zien dat genderneutrale toilet dan ook liever als een optie. ‘Je eigen keuze kunnen maken' blijft een belangrijk element in de discussie. Liever dus genderneutraal als extra mogelijkheid, naast reguliere heren- en dames toiletten. Want sommige vrouwen voelen zich niet comfortabel in een genderneutraal toilet, als ze bijvoorbeeld slachtoffer zijn geworden van seksueel geweld of iets in die trant.

De vraag is of de gemeente Veenendaal een actief LHBTI-beleid;(=lesbienne, homo, biseksueel, transgender, interseksueel-beleid), moet gaan ofwel beleid aangaande de interseksen. De eigenlijke discussie ligt mijns inziens daarbij niet in het bedenken van een toiletconcept, maar in een mentaliteitsverandering. Transgenders willen niet anders behandeld worden, maar hebben wel een reëel probleem. En dat wordt niet minder door het verhangen van een toiletbordje. Wij moeten er voor zorgen dat de discriminatie stopt op straat dat LHTBI-ers niet meer worden uitgescholden en of worden bedreigd. Daar naast kan een gemengde WC aanzet zijn voor meer discussie over intolerantie betreffende transgenders en ook emancipatie en gelijkwaardigheid moeten daarin meegenomen worden. Terugkerend naar de motie en rekening houdend met bovenstaand betoog is de VVD Veenendaal voor de realisatie van één genderneutraal toilet als extra optie, naast de bestaande gescheiden heren - en dames toiletten. Te beginnen in het gemeentehuis, als voorbeeld voor elders. Dat kan zonder al teveel kosten door één van de aanwezige toiletgroepen in de centrale hal te bestempelen als genderneutraal en de verwijzingsbordjes daarop aan te passen.

Als VVD vinden wij dat je het recht hebt om jezelf te kunnen zijn en dit keuzepakket draagt daaraan bij. Verder is de discussie in Nederland nog volop gaande en dan zal moeten blijken of de slogan GEWOON JEZELF KUNNEN ZIJN een plaats krijgt in de veel bredere genderdiscussie. Dat zal nog niet zonder slag of stoot gaan. Is Veenendaal daar klaar voor?

Siem Gerritsen 
raadslid