VVD blij met zeer liberale woonvisie

Er wordt in deze woonvisie bewust gekozen om zich met name te richten op die doelgroepen die een ondersteuning het meest nodig hebben: huishoudens met lagere inkomens en Veenendalers met een zorgvraag. Dit sluit uitermate goed aan bij onze liberale uitgangspunten met betrekking tot wonen zoals we dat ook hebben neergezet in ons verkiezingsplan. Wij geloven sterk dat de kracht van de marktwerking ervoor zorgt dat het overgrote deel van onze bevolking op deze wijze de toegang tot de juiste woning krijgt. Slechts voor een minderheid gaat dit niet werken; dit zijn met name diegene die van huurwoningen afhankelijk zijn voor hun huisvesting. Hier gaat de gemeente dus een extra inspanning leveren.


Aandacht voor de huursector

Ook zijn wij blij met de actieve benadering door de gemeente van partijen voor het realiseren van vrije sector huurwoningen in het middensegment. Juist door de aanscherpingen in de voorwaarden van de hypotheekmarkt en de onzekere arbeidsmarkt voor onze starters, ontstaat hier steeds meer een knelpunt en vinden wij het wenselijk dat het segment wordt versterkt.

Ook vinden wij het een prima oplossing voor het scheef wonen dat deze huurders de gelegenheid krijgen om de woning van de woningcoöperatie te kopen. Dit doet recht aan de wens om te blijven op de plek waar je hart ligt. Met de verkoopopbrengst kan er nieuwbouw aan sociale huurwoningen gedaan worden die bewoond kunnen worden door de mensen die een sociale huurwoning echt nodig hebben.


Verduurzaming woningbestand

Al eerder tijdens de behandeling in de commissies heeft de VVD aandacht gevraagd voor het energiezuinig maken van de woningen door samenwerkingsvormen van bewoners te stimuleren en faciliteren. Wij zijn dan ook blij met de eerste pilotwoningen ‘nul op de meter’. Verduurzamen van de woningen heeft natuurlijk pas zin indien de woningen zich in een voldoende onderhoudsstaat bevinden. Renoveren gaat vooraf aan verduurzamen. Liever geen schimmel op de muren en een goed functionele keuken dan een zonnepaneel op het dak.


Yvonne Bottema

Raadslid