Stadsdebat over Concept-Cultuurvisie Veenendaal

Op vrijdag 17 maart jl. bogen zo'n vijftig Veenendalers zich over het Concept Cultuurvisie die het college van B&W de gemeenteraad in mei 2017 zal aanbieden. Daarbij waren vertegenwoordigers van de Veense amateurkunst, de professionele culturele organisaties, het onderwijs, het bedrijfsleven, belangstellende inwoners, raadsleden en de wethouder Cultuur. Diverse onderwerpen kwamen aan bod;van cultuuronderwijs op basisscholen, cultureel erfgoed, amateurkunst, publieksbereik, vormen van subsidiering tot stadsprogrammering en -agenda.

Voor de VVD is de combinatie economie/binnenstad en cultuur een belangrijk gespreksonderwerp, gekoppeld aan Winkelstad Veenendaal. Vragen als 'Wat voor stadsprogrammering is er nodig om meer mensen naar het Centrum te trekken' en 'Wat is er nodig om het aanbod beter op de vraag te laten aansluiten, zodat we meer publiek bereiken' kwamen daarbij aan de orde. Het centrum heeft prioriteit; verlevendiging van het centrum en culturele locaties in het centrum. In ons aangenomen initiatiefvoorstel Winkelstad Veenendaal Economisch Vitaal is dit dan ook een belangrijk punt. Binnenkort komt de uitwerking van dit initiatiefvoorstel naar de raad. 

Veenendaal is niet alleen werkstad, maar ook woonstad. Veenendaal moet op de kaart staan als een stad met een aantrekkelijke, complete binnenstad, die meer bezoekers trekt, meer bestedingen genereert en die hoog wordt gewaardeerd. Een aantrekkelijke binnenstad bestaat niet alleen uit winkels, terrasjes en parkeergarages. Het gaat er ook om dat een breed publiek wat van hun gading kan vinden en er met plezier komt. Dat het voorzieningenaanbod van goede kwaliteit en diversiteit is. Dat er speciale attracties en evenementen zijn. Dat de inwoners van het centrum er graag wonen en daarmee de stad een levendig en sociaal karakter geven en dat de bereikbaarheid en het parkeren van auto en goed geregeld zijn. Kortom: Een bruisend Veenendaal!

Kunst en Cultuur stimuleren de economie. Gemeenten die veel aandacht besteden aan kunst en cultuur zijn veel aantrekkelijker dan gemeenten waar minder te beleven valt. Mensen genieten intens van cultuur. Zij hebben (meer) geld over voor wonen in een plaats met veel cultuur. Bedrijven vestigen zich daar waar hun medewerkers graag willen wonen. Daarnaast genereren culturele instellingen zelf ook veel bedrijvigheid en daardoor werkgelegenheid, bijvoorbeeld in de creatieve sector, bij toeleveringsbedrijven, de toeristenbranche en de horeca. De aanwezigheid van kunst en cultuur heeft daarom langdurig positieve effecten op de plaatselijke economie en het leefklimaat.

Tenslotte: Ook een definitieve Cultuurvisie is nooit 'af'. Het vormt weer een vertrekpunt van een lange weg, maar wel eentje die uitdagend genoeg blijft en perspectief biedt voor een ieder die Veenendaal in het algemeen en het centrum in het bijzonder een mooie toekomst gunt...


Siem Gerritsen
raadslid VVD