VVD wil investeren in veiligheid

De VVD wil de komende tijd extra financiële middelen vrijmaken voor veiligheid. De recente lokale gebeurtenissen maar ook de landelijk gesignaleerde ontwikkeling rond de verwevenheid tussen onder- en bovenwereld maken dit volgens de VVD noodzakelijk. Dylan Lochtenberg: “Zonder veiligheid geen vrijheid. Deze veiligheid staat in toenemende mate onder druk. Wij willen de noodzakelijke middelen en mensen vrijmaken om hier een vuist tegen te maken.”

De afgelopen tijd is Veenendaal geconfronteerd met meerdere geruchtmakende criminele activiteiten. Er werd een groot drugslab aangetroffen, er was een bedrijfsinbraak en voor de tweede keer in relatief korte tijd een ramkraak in het centrum. Daarnaast speelt de landelijke discussie over de verstrengeling van onder- en bovenwereld. Hierbij gaat het om de toenemende rol van de georganiseerde criminaliteit in Nederland en wat de gemeenten hiertegen kunnen doen. Lochtenberg: “Deze gebeurtenissen roepen om meer middelen en maatregelen. We zien dat meerdere gemeenten al zijn begonnen met de aanpak van georganiseerde criminaliteit, bijvoorbeeld door informatie-uitwisseling en fiscale maatregelen. Zo kun je komen tot een integrale, multidisciplinaire aanpak. Daar is echter wel de inzet van meer mensen voor nodig.” 

Die inzet wil de VVD niet wil weghalen uit de lopende acties die zijn ingezet in het Programma Veiligheid uit de vorige raadsperiode, zoals het tegengaan van woninginbraken, vandalisme en het werken aan een schone en veilige buurt. De liberalen stellen dat de recente gebeurtenissen in Veenendaal aantonen dat de harde inzet hierop onverminderd nodig blijft. De partij wil dan ook nadrukkelijk éxtra mensen en middelen om de nieuwe uitdagingen qua veiligheid aan te kunnen pakken zonder de aandacht voor de bestaande problemen te verliezen: “We zeggen graag dat we het beste van twee werelden hebben. Het gemoedelijke van een dorp en de voorzieningen van een stad. Dat is ook waar, maar we mogen onze ogen niet sluiten voor de schaduwzijde. We zijn een stad die hard op weg is naar 70.000 inwoners en daar hoort een passende criminaliteitsaanpak bij. Daarin moeten we niet naïef zijn.”

De partij heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college over de veiligheidssituatie in Veenendaal en over wat er nodig is aan middelen voor een effectieve bestrijding van georganiseerde criminaliteit. Afhankelijk van die antwoorden overweegt de partij een voorstel bij de jaarlijkse begrotingsbehandeling. Lochtenberg: “Nu de economie weer aantrekt zijn er ook meer middelen beschikbaar. Dat gaat nu onder andere naar cultuur en welzijn. Dat is belangrijk, maar wij willen ook veel sterker inzetten op veiligheid.”