Proef Diftar geslaagd? Volgens VVD niet!

“Onvoldoende om verder beleid op te baseren”, zo beoordeelt Yvonne Bottema, VVD Raadslid, de resultaten van de afvalinzamelingsproeven in Dragonder.

In 2013 heeft de Gemeente Veenendaal gekozen om de Diftar proef in de wijk Dragonder Noord, omdat in deze wijk de hoogbouw volledig voorzien van is ondergrondse restafvalcontainers met toegangsautorisatie waardoor ook de hoogbouw kan deelnemen aan deze proef. Verder werd er gesteld dat de wijk Dragonder ‘een redelijk afgesloten geheel waardoor het aanbieden van de kliko in een naburige wijk niet snel zal gebeuren’, zou zijn.


Dat dit niet waar is, blijkt uit de gesprekken die onze fractie de laatste maanden heeft gevoerd met verschillende inwoners uit deze wijk. Zo hebben we vernomen dat veel van deze (NB; niet altijd ondergrondse) restafvalcontainers niet of ondeugdelijk zijn afgesloten. Regelmatig werden er op het eigen (binnen)terrein van deze hoogbouw, onbekende mensen aangetroffen die afvalzakken in deze restafvalcontainers aan het dumpen waren. Ook is er veelvuldig in naburige wijken, industrieterreinen en/of in de natuur, zowel binnen als buiten Veenendaal, gedumpt. Dit vindt de VVD een zeer kwalijke zaak; “Niet de vervuiler betaalt, maar de ontwijker wordt hier beloond”, stelt Bottema.


Deze discutabele resultaten van de Diftar proeven worden nu in het Raadsvoorstel als basis gebruikt voor een afvalinzamelbeleid in heel Veenendaal voor de komende jaren. 

VVD: “Onvolledig en onzorgvuldig, naast de grote investeringen die worden gevraagd, de wankele financiële onderbouwing, de kansrijke stijging van de afvalstoffenheffingen voor onze inwoners, is dit Raadsvoorstel niet klaar voor besluitvorming. Het lijkt wel of het college last heeft van een tunnelvisie als het om Diftar gaat. Wat de VVD betreft, kan dit voorstel terug naar de tekenkamers!”


Het overzicht van ons VVD Diftar-tevredenheidsonderzoek is te vinden door op deze link te klikken.