Goede basis voor cultuur

Cultuur is zeer belangrijk voor Veenendaal. Cultuur verbindt, stimuleert talentontwikkeling en draagt bij aan een Veenendaal waar het goed wonen, werken en winkelen is. In de afgelopen crisisjaren is er zwaar bezuinigd in Veenendaal. Op de totale gemeentebegroting zelfs 15 miljoen in twee grote bezuinigingsrondes. Dit was nodig om de financiën gezond te houden en de lokale lasten niet te verhogen. In beide bezuinigingsrondes heeft de VVD met succes het initiatief genomen om de bezuinigingen op cultuur te verzachten.

Nu het beter gaat is er meer ruimte in de gemeentelijke begroting. De geplande bezuinigingen uit de tweede bezuinigingsronde zijn vorig jaar al geschrapt. In het raadsvoorstel omtrent de Cultuurvisie zijn door nieuwe investeringen ook de bezuinigingen van de eerste ronde grotendeels teruggedraaid. Maar dat laat onverlet dat de cultuursector, net als vele andere, hard is geraakt. Toch hebben we als VVD het amendement om bijna vier ton per jaar extra aan cultuur uit te geven, niet gesteund. Waarom? Omdat de middelen van de gemeente beperkt zijn en er ook andere belangrijke wensen zijn. Daarnaast zijn er een aantal ambities waartoe de raad al besloten heeft, die nu uitgevoerd worden en waar ook geld voor nodig is. Bij de Kadernota weten we of er nog structurele middelen over zijn. Daarbij zullen we een afweging gaan maken waar dat geld naartoe moet. Hierbij staat cultuur op ons wensenlijstje, maar ook veiligheid en economie.

Wat we als VVD in ieder geval niet willen is de lokale lasten voor de inwoners verhogen. Linkse partijen kijken al jaren gretig naar deze pot geld. Maar zoals Thatcher al zei: "The problem with socialism is that eventually you run out of other people's money." Beloften met andermans geld zijn mooi, maar politiek gaat om keuzes maken. Extra geld voor cultuur betekent dan ook minder geld voor iets anders. Die keuzes maken we in juli bij de Kadernota.

Dylan Lochtenberg

Fractievoorzitter