Gratis geld bestaat niet!

Tijdens de afgelopen raadsvergadering kwam een voorstel van de CU aan de orde om precarioheffing op ondergrondse kabels in Veenendaal, ook bekend onder de naam ‘Kabeltaks’, te gaan invoeren met ingang van 1 juli 2015. De partijen D66, SP, Groen Links en PVDA steunden dit voorstel. In tegenstelling tot het college willen deze partijen niet wachten op de uitkomst van de juridische procedure tussen Stedin en de gemeente Renswoude, want de Gemeente zou hiermee zogenaamd vele miljoenen mislopen. De VVD heeft tegen dit voorstel gestemd. We leggen graag aan u uit waarom.

Er zijn een aantal redenen waarom wij tegen deze kabeltaks zijn en waarom wij het uitermate onverstandig vinden om de juridische procedure bij onze buurtgemeente niet af te wachten.


  • De VVD is tegen onnodige lastenverzwaring voor onze burgers. Het is een grote utopie om te denken dat het heffen van extra belastingen op ondergrondse kabels bij de netwerkbeheerders, dat deze rekening niet uiteindelijk bij de inwoners wordt neergelegd. Gratis miljoenen uit de grond bestaan namelijk niet, de prijs wordt altijd door iemand betaald!
  • Volgens de voorstanders betalen we allang mee aan de verhoogde kosten bij de kabelbeheerders doordat diverse gemeente precarioheffing hebben ingevoerd. Des te meer reden voor de VVD Veenendaal om van deze schimmige belasting zo snel mogelijk afstand te nemen. De VVD en CDA fractie in de 2e Kamer hebben daarom ook hiertoe een motie ingediend. De Raad van Staten heeft ook zo zijn bedenkingen en e.e.a. voor heroverweging teruggestuurd naar het ministerie van Binnenlandse Zaken.
  • Onze buurtgemeente Renswoude heeft recentelijk precarioheffing op ondergrondse kabels ingevoerd. De grootste netwerkbeheerder Stedin is daarop een juridische procedure gestart. Deze procedure kan nog wel jaren duren. Duidelijk is wel dat indien Veenendaal m.i.v. 1 juli 2015 de "kabeltaks" gaat invoeren, dat Stedin ook een dergelijke juridische procedure gaat opstarten tegen Veenendaal. Dit gaat onze Gemeente dus sowieso € 5.000, - per jaar aan proceskosten kosten. Weggegooid geld, vinden wij als VVD.
  • De voorstanders willen de betalingsverplichting voor Stedin opschorten ter voorkoming van betaling rente in het geval de gemeente Veenendaal in het ongelijk wordt gesteld. Dus zo zeker zijn deze linkse partijen niet van hun zaak! Maar er wordt ondertussen wel belasting geheven, waarvan de opbrengsten nog niet kunnen worden gebruikt. De kans is groot dat je het nooit kunt gebruiken. Kortom de linkse partijen dwingen de gemeente Veenendaal tot deelname in een gokspel.

Resumé, de VVD Veenendaal is tegen onnodige lastenverzwaringen. Dat is u duidelijk. Maar wij willen ook niet dat onze gemeente meewerkt aan het verleggen van de rekening naar andere partijen buiten de gemeentelijke grenzen. Belastingheffing moet transparant, efficiënt en effectief zijn. Gokken met andermans geld tast de betrouwbaarheid van onze gemeente aan. De VVD Veenendaal doet hier niet aan mee!


Ronald Veen

Fractievoorzitter

24 maart 2015