Goed onderwijs bouw je samen!

In de afgelopen weken heeft de raad veel gesproken over onderwijs. Terecht wat de VVD betreft. Onderwijs is de ultieme investering in de toekomst. Onderwijs kan iedereen de juiste basis bieden om op basis van de eigen talenten het beste uit het leven te halen. De gemeente is daarbij vooral verantwoordelijk voor goede schoolgebouwen, die ruimte bieden voor nieuwe, innovatieve onderwijsvormen. Verder hebben wij veel aandacht voor de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Dat is een belangrijke voorwaarde voor de link tussen werkgevers en werknemers.

De afgelopen weken ging het in de raad vooral over de gebouwen. Eerst met de bespreking van het Ontmoetingshuis in Veenendaal-Oost en daarna met de bespreking van het Integraal Huisvestingsplan (IHP). Twee stukken met ook ieder hun eigen dynamiek. Bij het Ontmoetingshuis gaat het naast de benodigde schoolruimte ook over de hele wijk Veenendaal-Oost. De inwoners van Oost rekenen op genoeg schoolruimte in de wijk. Een voorziening als het Ontmoetingshuis is ook een blijk van vertrouwen in Veenendaal-Oost, wat wij als VVD graag geven. Bij het IHP gaat het over een broodnodige geleidelijke vernieuwing van onze schoolgebouwen, waarvan er veel verouderd zijn of snel zullen verouderen. Ook deze vernieuwingsslag steunen wij als VVD. 

Het verband tussen deze twee onderwijsstukken zit echter ergens anders. Het zit in het besef dat de gemeente niet langer alleen aan zet is. Sterker, niet eens bij machte is om alleen deze ambities waar te maken. Voor het slagen van onze onderwijsambities ligt er dan ook een grote verantwoordelijkheid voor schoolbesturen zelf. Hoe zorgen zij ervoor dat er in het Ontmoetingshuis genoeg ruimte blijft voor kinderen uit de wijk? Wat zullen zij doen aan het leegstaan van schoolgebouwen wat de belastingbetaler veel geld kost? Zijn ze bereid om vaker een gebouw te delen, ook als daardoor bijvoorbeeld een openbare en een christelijke school bijeen komen, om zo efficiënter met ruimte om te gaan? Welke ideeën hebben zij over de financiering van de plannen?

De boodschap mag helder zijn. De VVD staat voor goed onderwijs en wil dat de gemeente haar verantwoordelijkheid op dit terrein oppakt. Maar we spreken ook nadrukkelijk de schoolbesturen aan op hun verantwoordelijkheid. Alleen gezamenlijk kunnen we onderwijs neerzetten waar ieder kind de beste handvaten krijgt voor de toekomst. Van loodgieter tot dokter, van timmerman tot advocaat, ieder talent is waardevol! We hopen hierin samen met de scholen op te trekken. Immers, goed onderwijs bouw je samen!


Dylan Lochtenberg

Raadslid

26 maart 2015