Overlast in de wijk? Aanpakken!

De VVD Veenendaal is blij met de wet Aanpak Woonoverlast die per 1 juli jl. in werking is getreden naar aanleiding van een initiatiefwetsvoorstel van VVD. Met deze wet krijgt de burgemeester meer mogelijkheden om in te grijpen als het woongenot of de veiligheid van onze inwoners door overlast wordt geraakt. Daarom heeft de VVD tijdens de laatste raadsvergadering een motie ingediend om deze wet zo spoedig mogelijk in onze APV te verankeren.

Woonoverlast is een veelvoorkomend en hardnekkig probleem. Het heeft grote gevolgen voor het woongenot en de gevoelens van veiligheid van de slachtoffers. Overlast kan effecten hebben op de psychische gesteldheid van omwonenden, die zich soms zelfs gedwongen zien om te verhuizen. De overheid moet in dergelijke gevallen aan de kant van de slachtoffers van overlast staan, niet aan de kant van de veroorzakers ervan. Op dit moment kunnen we overlastgevers een waarschuwing geven of uit huis plaatsen. Waarschuwen heeft vaak geen effect. Tot uithuisplaatsing wordt vaak pas overgegaan als de slachtoffers al verhuisd zijn, dan is het al te laat. Bovendien verplaatst het probleem zich op deze manier alleen maar. De overheid moet gericht optreden en maatwerk leveren, zodat overlast in een vroeg stadium kan worden aangepakt, aldus de VVD.

Met de ASO-wet krijgt de burgemeester de mogelijkheid om overlastgevers specifieke gedragsaanwijzingen te geven. Zo kan worden opgelegd dat de overlastgever slechts een beperkt aantal bezoekers per dag mag ontvangen, na een bepaalde tijd helemaal geen bezoekers meer mag ontvangen, zijn hond moet muilkorven of anderszins voorkomen dat de hond overlast veroorzaakt, de portiek leefbaar moet houden, geen luide muziek mag draaien, enzovoorts. VVD landelijk en lokaal staan aan de kant van de slachtoffers, niet aan de kant van de daders.

Yvonne Bottema

Raadslid