Jeugd en Toekomst


In het Jeugdbeleidsplan met als titel 'De kracht van onze Jeugd 2016-2019' zijn zeven uitgangspunten geformuleerd. Deze uitgangspunten zijn nog steeds actueel en blijven het kader vormen voor het jeugdbeleid voor de komende anderhalf jaar. Wel is actualisatie noodzakelijk op een aantal zaken, vervat in het Raadsvoorstel: 'De kracht van onze Jeugd anno 2017'

Voor de VVD is het belangrijk dat iedereen de zorg/hulp krijgt die noodzakelijk is. Daarbij is de zorgbehoefte leidend en niet het zorgbudget. Wij willen af van indicatiestellingen. De zorgvraag (= maatwerk) per jongere moet centraal staan en niet het aanbod. Hoewel de gemeente voor 2015 en 2016 binnen de financiƫle kaders is gebleven, zal dat vanaf 2017 aanzienlijk moeilijker worden.

De VVD is beducht voor eventuele tekorten in het totale Sociale Domein in de komende jaren. Het zijn tenslotte open eind financieringen. Wij pleiten daarom onder meer voor ontschotting van de Algemene Integratie-uitkering Sociaal Domein, waardoor een eventueel overschot bij WMO ingezet kan worden voor bijvoorbeeld Beschermd Wonen of Jeugd.

Het CJG (centrum voor jeugd en gezin) is de centrale spil in alle zorgvragen rondom jeugd en zal vooral vanuit preventie werken. Daardoor zal er uiteindelijk minder zware en dus goedkopere zorg aangeboden kunnen worden. Dat is niet alleen goed om de kosten in de hand te houden, maar levert uiteindelijk ook de beste kwaliteit zorg op die wij onze Jeugd willen bieden.

Siem Gerritsen
raadslid