Op weg naar een gezond Veenendaal in 2022

Op donderdag 25 januari 2018 heeft de gemeenteraad het Lokale Gezondheidsbeleid (= LGB) 2018-2021 vastgesteld. Het uitgangspunt van dit beleid is om te komen tot een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid voor iedereen. Dat is in de eerste plaats vooral een zaak van de inwoners zelf, maar niet bij iedereen heeft gezond leven prioriteit. Problemen spelen zich vaak af achter de voordeur. Armoede en minder goede gezondheid gaan vaak samen. Daarom kan de VVD zich ook goed vinden in de nu voorgestelde speerpunten om de volksgezondheid te bevorderen. Zoals onder meer het regelen van een goede infrastructuur voor de zorg in Veenendaal, leefstijlbevordering voor jong & oud en aandacht voor het voorkomen van verslavingsvormen. Het LGB ‘18-‘21 borduurt verder op de aflopende nota LGB.

Rookvrije schoolpleinen
De GGD regio Utrecht (waaronder Veenendaal ressorteert) helpt vanuit het project "Gezonde School" bij het maken van een anti- rookbeleid op scholen en een rookvrij schoolplein. Ook bij het programma "Een rookvrije generatie" werken GGD en gemeenten al samen om kinderen vrij van rook te laten opgroeien. De 2e Kamer heeft al ingestemd met een motie die scholen verplicht om vanaf 2020 schoolpleinen rookvrij te maken. Redenen waarom wij tegen de (in onze ogen overbodige) motie rookvrije schoolpleinen hebben gestemd. De VVD vindt dat je het aan scholen en sportverenigingen zelf kunt overlaten om eventuele rookprobleem op te lossen.

Brede samenwerking
De VVD is verder van mening dat er ingezet moet worden op een zogenaamde gecombineerde leefstijlinterventie. Voor een optimaal gezondheidsbeleid moet er een brede samenwerking en afstemming zijn tussen gemeente, eerste lijns-zorgorganisaties, zorgaanbieders, zorginstellingen, werken inkomen (participatie) en andere (sport-)partijen. Ofwel de wethouders van sport, volksgezondheid en participatie zullen daarbij intensief met elkaar moeten gaan samenwerken.

De VVD wacht de concretisering van het beleid in een Plan van Aanpak verder af, waarbij wij rekenen op meetbare doelstellingen, zodat we in 2021 kunnen bepalen of de speerpunten zijn gerealiseerd. 
Dat is ook gezond beleid!