Alsjeblieft, vaccineer uw kind

Een tijdje geleden stelden wij als VVD een technische vraag aan het college: ''Wat is de vaccinatiegraad in Veenendaal?''. Het antwoord hierop was ronduit schokkend. Slechts 86,2% van de inwoners in Veenendaal is gevaccineerd. Voor de goede orde, de veiligheidsnorm is 95% vaccinatie. Veenendaal zit daar bijna 10% onder.

© NOS


Door vaccineren verkleinen we de kans dat besmettelijke ziektes uitbreken. Ouders die hun kind niet vaccineren vergroten het risico op ziekten bij hun eigen kind, maar ook bij kinderen van anderen. Niet zo maar een beetje ziek, maar ziektes met - op zijn minst - een groot risico op blijvende gevolgen voor het hele leven van eigen en andermans kroost. Mag het geloof of bangmakerij door pseudowetenschap daartoe leiden? Als VVD Veenendaal willen wij dat onze inwoners worden aangemoedigd hun kinderen te vaccineren. Over vaccinatie gaan op internet talloze pseudowetenschappelijke onzinverhalen rond, die door jarenlange ervaring met vaccinaties en door de wetenschap allang onderuit zijn gehaald.

Landelijk heeft de VVD fractie opgeroepen om de haalbaarheid van het Australische model te onderzoeken. Daar mogen kinderopvanginstellingen alleen gevaccineerde kinderen accepteren en wordt de kinderbijslag gekort als ouders hun kroost niet vaccineren. Zelfs wordt gedacht aan een vaccinatieplicht. Maar voordat wij zover moeten gaan, roepen we u op:

Alsjeblieft, vaccineer uw kind.

Ruben Schoeman 
Raadslid