Werkbezoek bij Nathan: opties in de warmte- en energietransitie

De gemeenteraad moet binnenkort een beslissing nemen over de Veense bijdrage in de warmtetransitie en de regionale energie strategie (RES). Daarom heeft onze fractie zich onlangs laten informeren over warmtepompen bij Nathan te Zevenaar.

VVD Veenendaal is altijd kritisch geweest over het tempo naar een energieneutraal Veenendaal. Wij zien veel mogelijkheden voor de commerciële markt. Wij willen we ons niet door een jaartal laten leiden, maar door de mogelijkheden die de diverse technieken voor warmte- en koude leverantie, kunnen bieden op weg naar een gasloos en energieneutraal Veenendaal. De energietransitie is in feite een kennistransitie, waarbij innovatie de boventoon moet voeren.Bij Nathan hebben we gezien wat allemaal mogelijk is. Danny Wisselo en Ruud Jacobs, sales managers hebben ons uitgebreid bijgepraat over de diverse soorten technieken bij warmtepompen; lucht/water warmtepompen, een-op-een cv-ketel vervangende warmtepompen, bodem/water warmtepompen, Brine systemen, etc. De commerciële markt wordt helaas nauwelijks betrokken bij de RES, waardoor mogelijkheden buiten beeld blijven. Zo schetste Nathan dat met een warmtenet met lagere temperaturen - waardoor minder dikke leidingen nodig zijn in de straat - en een aanvullende kleine warmtepomp in huis mogelijk tegen veel lagere kosten de energietransitie vorm kan krijgen. Bij de Nathan Academy worden de installateurs opgeleid om de warmtepompen te installeren zowel in de nieuwbouw als in de bestaande bouw van woningen en bedrijfsgebouwen. Met bepaalde typen warmtepompen kunnen ook bestaande hoge temperatuur radiatoren of vloerverwarming gewoon gehandhaafd blijven. Het bedrijf werkt met een aantal zorgvuldig geselecteerde merken, die tot de stilste warmtepompen op de markt behoren. Al sinds de jaren ’90 werkt Nathan hiervoor bijvoorbeeld al samen met woningcorporaties om hun sociale woningvoorraad van het gas af te halen. 

Het was een interessant werkbezoek, waarbij onze fractie zeer onder de indruk was van de mogelijkheden die er reeds nu al zijn en we zijn enthousiaster geworden over warmtepompen.

Yvonne Bottema
fractievoorzitter


NB: Onze fractie was via het bekende Veenendaalse installatiebedrijf Wisselo Airconditioning & Verwarming geïntroduceerd bij Nathan.