Het Ambacht: transitie in balans?

Recent heeft de gemeente een eerste aanzet gepresenteerd voor de transformatie van het industrieterrein Het Ambacht. De bedoeling is dat werken en wonen op dit terrein gecombineerd gaan worden met een groter accent op wonen. De planning is dat hier zo’n 1500 woningen worden gebouwd.

De aanwezige ondernemers waren het erover eens dat het Ambacht toe is aan een upgrade, vooral gezien de veelal oude, leegstaande bedrijfsgebouwen, zoals onder andere tegenover de woonboulevard. Tevens heeft Docomar de wens uitgesproken naar een andere locatie te willen vertrekken. AXA daarentegen, een van de oudste bedrijven in Veenendaal, wil en kan op zijn locatie blijven.

Sommige ondernemers in dit gebied uitten hun zorgen over de transformatie. Vragen werden gesteld over de beperkingen die woningbouw zou kunnen opleveren voor mogelijke bedrijfsuitbreiding, bereikbaarheid en mogelijke extra milieu- en hindermaatregelen. En onvermijdelijk kwam de vraag op: moet ik mijn bedrijf verplaatsen naar een ander industrieterrein in Veenendaal of binnen Foodvalley? Andere ondernemers zagen juist kansen bij de transformatie. 

De druk vanuit de provincie op Veenendaal om meer woningbouw te realiseren is zeer hoog gezien de tekorten op de woningmarkt. De VVD is er een groot voorstander van om in Veenendaal snel meer woningen te bouwen. Daarnaast vinden wij het belangrijk om ondernemers de ruimte te blijven geven. Ruimte om te ondernemen en daarmee zorg te dragen voor werkgelegenheid, liefst zo dicht mogelijk bij huis. Want hoe je het ook wendt of keert: een goed florerend bedrijfsleven is de bron van alle middelen die nodig zijn voor ieders welvaart en welzijn in Veenendaal. Het geld moet immers eerst worden verdiend voordat we kunnen investeren in een aantrekkelijke woon- en werkomgeving en in een breed sport- en cultuuraanbod. Laten we dat niet uit het oog verliezen. 

Samen met de ondernemers volgen wij deze transformatie dan ook kritisch. Ook in de toekomst moet er een goede balans blijven tussen werken en wonen in Veenendaal.

Ronald Veen
Raadslid