Inge: Bijna drie decennia actief voor de VVD, dat is een hele tijd. Hoe ben je ooit betrokken geraakt bij de lokale politiek?
Ronald: Naast mijn werk heb ik altijd iets bestuurlijks gedaan bij diverse organisaties. De sociaaleconomische aspecten trokken mij het meeste aan in dergelijke functies. Toen ik in 1991 naar Veenendaal verhuisde, ben ik lid geworden van de VVD. In een bijeenkomst van de lokale VVD afdeling raakte ik al gauw in discussie. Nog diezelfde avond werd ik gevraagd of beter gezegd ingelijfd voor een functie in het bestuur van de lokale VVD afdeling.
Inge: Na een bestuursfunctie ben je in 2006 gekozen als raadslid in de gemeente Veenendaal. Hoe kijk je terug op deze periode?
Ronald: In 2006 zwaaide ik af als afdelingsvoorzitter om plaats te kunnen nemen in de raadsfractie. Ik vind het heerlijk om me overal tegen aan bemoeien. Alles heeft immers wel een sociaal- economisch kantje. Het raadswerk heeft me veel voldoening gegeven. Ik heb zeer interessante tijden meegemaakt als fractievoorzitter en als voorzitter van de raadscommissie Middelen en de Auditcommissie. Ik kijk vooral met veel plezier terug naar de periode van collegeonderhandelingen in zowel 2010 resp. 2014, die ik samen met Arianne Hollander mocht doen. En zeker ook de raadsperiode 2010 t/m 2014 die in het teken stond van zware bezuinigingen, in de politiek ombuigingen genoemd of brede heroverwegingen. Zeer interessante tijden, zeker voor ons liberalen. Je moet dan draagvlak creëren en keuzes maken over wat het meest relevant is voor de inwoners, zonder meteen de belastingen te verhogen, maar wel wegsnijden wat niet meer effectief is.
Inge: Wat heb je in de jaren dat je raadslid bent, zien veranderen?
Ronald: Behalve de verandering in de wijze waarop de commissies nu werken, is de komst van de IPad voor raadsleden een grote vooruitgang. Eerder kregen we maandelijks vuistdikke pakketten met papier afgeleverd van wel 1000 tot 1300 pagina’s. Met de IPad was het nog maar 0,8 cm! Maar nog steeds is het de kunst om snel te lezen en hoofdzaken van bijzaken te onderscheiden. Bij mijn eerdere afscheid in 2015 vanwege gezondheidsredenen gaf ik toen de Raad het advies het niet te laat te maken. Want in de loop der jaren was er de gewoonte ingeslopen om tot diep in de nacht te vergaderen.
Inge: Je noemde je eerdere afscheid in 2015. In 2018 kwam je terug als raadslid.
Ronald: Helaas moest ik eind 2015 afscheid nemen van de gemeenteraad vanwege een zich ontwikkelende burn-out. Dylan Lochtenberg volgde mij met veel zwier op als fractievoorzitter. In 2018 werd ik gevraagd of ik weer zin had om aan de verkiezingen mee te doen. Dat had ik! Wel in een lichtere rol en rekening houdende met enige beperkingen in mijn gezondheid. En het zijn tot nog toe mooie jaren gebleken met een aantal zeer intelligente jonge honden als Dylan Lochtenberg als wethouder en Jesper Diepeveen, Ruben Schoeman en Walther Timmer in de fractie naast de wat oudere rotten in het vak als Yvonne Bottema en Leo Nooteboom. Kortom een mooi team van liberale geesten, waar ik met plezier mee heb samengewerkt.
Inge: En nu je besluit om definitief te stoppen als gemeenteraadslid. Was het een moeilijk besluit?
Ronald: In de aanloop naar de komende gemeenteraadsverkiezingen moest ik natuurlijk het bestuur aangeven of ik mij weer verkiesbaar wilde stellen. Ik heb lang gewikt en gewogen, maar toch besloten dat ik mij niet meer verkiesbaar wilde stellen. Het was een moeilijk besluit, waarbij ik eerlijk gezegd wel even een traantje heb gelaten toen ik het mailtje verstuurde naar het bestuur. Maar ja, ik wilde ook niet meer avond aan avond vergaderen en ook eens op vakantie wanneer het mij uitkomt zonder rekening te hoeven houden met vergaderschema’s etc. Zeker met mijn pensioen in het vooruitzicht en de aanstaande geboorte van ons eerste kleinkind.
Inge: Het bestuur heeft je gevraagd om als lijstduwer op de VVD kandidatenlijst te komen staan.
Ronald: Ja, dat klopt. Het bestuur en een aantal leden hebben nadrukkelijk een beroep op mij gedaan om als lijstduwer op de lijst te komen, als blijk van bijzondere waardering. Ik vind dat een grote eer. Ik heb dit verzoek geaccepteerd om aan te geven dat ik de lokale afdeling van harte blijf ondersteunen. Het is zeker niet mijn bedoeling om een raadszetel te accepteren mocht ik voldoende voorkeursstemmen krijgen. Dat vind ik toch wel belangrijk om te benadrukken.
Inge: Wil je nog iets toevoegen als woorden van afscheid?
Ronald: Ik heb hele mooie tijden meegemaakt, als afdelingsvoorzitter, als raadslid en als fractievoorzitter. Ik herinner me fijne periodes in de samenwerking met Mattie Vertommen (een eloquente bruggenbouwer), Wim van Manen (met zijn spreekwoordelijke hands-on mentaliteit) en Arianne Hollander (een op en top bestuurder).
Ook heb ik in die dertig jaar vanuit de politiek heel veel plezierige contacten gehad met menig inwoner, ondernemer, bedrijf, instelling, gemeenteambtenaar en collega in de eigen fractie en andere fracties. Daar ben ik dankbaar voor. Ook voor het feit dat mijn vrouw en kinderen mij mijn gang hebben laten gaan met mijn werk in de politiek. Ik ben een tevreden mens!