VVD: verzoek extra inzet flexibele camera’s

De VVD is ongerust over de toenemende problemen rondom vandalisme en vervuiling van onze straten en wijken. Yvonne Bottema, fractievoorzitter VVD Veenendaal; “Zo zien wij signalen waarvan we een aantal als voorbeeld willen aanhalen; het bushokje aan de Clauslaan dat al weken in duigen erbij ligt, een vrijwilliger die op Twitter aankondigde dat hij stopt met het opruimen van zwerfvuil in het Stadspark omdat het niet meer te doen is, het regenboogzebrapad dat voor de 3e keer in korte tijd is beklad.” Volgens de VVD ligt er een grote oorzaak in het feit dat de pakkans heel klein is. De VVD wil hier wat aan doen.

© TARL

“Er zijn verschillende manieren om de pakkans te verhogen naast natuurlijk een intensiever staat van controleren, en dat is het gebruik van slimme opsporingstechnieken”, aldus Bottema. “Zo kun je ook smart camera’s flexibel in te zetten. Een hogere pakkans heeft een sterk effect bij groepen overlast gevende en criminele jongeren, blijkt uit de praktijk. De overlast en vernielingen die door deze groep wordt gepleegd, neemt in de regel af. Ook kan het een positief effect hebben op zwerfvuil en ongewenste dumpingen van afval.”

De VVD wil graag extra inzet van flexibele smart camera’s om de toenemende aantallen van vernielingen en vervuiling van onze mooie stad een hart toe te roepen. Ze heeft daartoe de burgemeester schriftelijke vragen gesteld of hij bereid is hieraan uitvoering te geven.