Van start op de koopwoningmarkt

Starters op de koopwoningmarkt kunnen gebruik maken van startersleningen waarmee hun eerste koopwoning betaalbaarder wordt.

© Rijnpost Veenendaal

Tot nu toe is die lening er voor koopwoningen tot aan de Nationale Hypotheekgarantie (€ 435.000,-) die gebaseerd wordt op landelijk gemiddelde koopprijzen. Voor startersleningen geldt geen maximaal inkomen. Het college wil de koopprijs waarvoor de lening aangevraagd kan worden verlagen, en zo zorgen dat alleen lage inkomens hiervoor in aanmerking komen. Daarbij zou een zelfbedachte maximale koopprijs van € 355.000,- gaan gelden. Daar koop je weinig voor in Veenendaal.

Wij stellen in de raad voor, ondersteund door de ChristenUnie, Lokaal Veenendaal en ProVeenendaal, om aan te sluiten bij de landelijk bepaalde betaalbaarheidsgrens (€ 390.000,-). Daarover denken tal van deskundigen mee. Met de betaalbaarheidsgrens kunnen middengroepen, zoals een nieuw stel met een agent en een leraar, uit meer koopwoningen kiezen. Vertrekken zij ieder uit een sociaal huurappartement, dan komen er daarvan weer twee beschikbaar voor onze huurders.

Leo Nooteboom

Raadslid