VVD Veenendaal voor neutraal uniform boa's zonder religieuze uitingen

De VVD Veenendaal heeft vandaag schriftelijke vragen gesteld over de toepassing van de landelijke Richtlijn lifestyle-neutraliteit voor boa’s in Veenendaal. Deze Richtlijn, die volgt op de al langer bestaande Gedragscode lifestyle-neutraliteit voor politieambtenaren, geeft aan dat het ook voor boa’s wenselijk is dat zij als handhavers, net als de politie, een neutrale, seculiere, professionele en daarmee veilige uitstraling tijdens hun werkuitvoering hebben. De Richtlijn is in juni 2022 vastgesteld door de minister van Justitie en Veiligheid en wordt ondersteund door de BOA-bond.

Een aantal gemeenten, waaronder Amsterdam, Arnhem en Utrecht, heeft de met de Richtlijn strijdige keuze gemaakt om religieuze uitingen toe te staan. Naar aanleiding hiervan en van de brede nationale discussie, wil de VVD graag vernemen of het college deze Richtlijn in Veenendaal tot uitvoering heeft gebracht of gaat brengen. Immers, de gemeente gaat als werkgever van de boa’s over de kledingvoorschriften van haar werknemers. Yvonne Bottema, fractievoorzitter VVD Veenendaal benadrukt het belang van een uniforme en neutrale uitstraling van gezagdragers: “Een boa draagt een uniform, wat zijn of haar gezag en neutraliteit ondersteunt. Een persoonlijke levensstijl-uiting hoort hier niet bij. Daarnaast werken boa’s en politie op vele fronten samen, waarbij eenzelfde neutrale en professionele uitstraling een must moet zijn.”

De VVD Veenendaal wil graag dat het college de Richtlijn toepast en dat een boa zich -net als een politieambtenaar- onthoudt van, zoals de Richtlijn aangeeft: “zichtbare uiting(en) van (levens-)overtuiging, religie, politieke overtuiging, geaardheid, beweging, vereniging of andere vorm van lifestyle, die afbreuk doet aan de gezagsuitstraling, neutraliteit en veiligheid van de buitengewoon opsporingsambtenaar.”

Yvonne Bottema

fractievoorzitter