Media op basis van bereik selecteren

De Veenendaalse VVD diende tijdens de raadsvergadering van donderdag 20 februari jl. een motie in om het vertrek van X door gemeente Veenendaal terug te draaien.  ,,In een vrije democratie heeft een overheid zich niet te bemoeien met onafhankelijke media”, vond Peter van Yren. Het leverde een discussie op over de onafhankelijkheid van de pers, effectiviteit en TikTok.

De VVD vind het medium X wel degelijk relevant wanneer er per jaar ruim 100 meldingen binnenkwamen over onder meer de openbare ruimte. ,,Als je dan zegt: ik boycot een medium omdat het redactiebeleid me niet aanstaat, dan handel je in strijd met dat democratische principe. Je zegt eigenlijk tegen elk medium: als je niet scherp redactiebeleid voert, als de meningen te scherpworden, dan vinden wij dat polariserend en dan doen wij misschien niet meer mee. We hebben in ons raadsakkoord afgesproken dat we goed naar onze inwoners gaan luisteren en openstaan voor signalen in de samenleving en dat zou wat de VVD betreft leidend moeten zijn bij keuzes over communicatie.”

In de motie hebben we het college dan ook opgeroepen om bij het kiezen van communicatiekanalen het leidend te laten zijn hoe inwoners en ondernemers werden bereikt en niet wat de voorkeur van de gemeente had.

Van Yren zou er begrip voor hebben als de gemeente wilde stoppen als ze de hele dag via X uitgescholden zou worden en het platform geen toegevoegde waarde zou hebben. ,,Het voegt voor het principe niets toe of het X is, of de Rijnpost of de Gelderlander, je hebt je gewoon als overheid niet te bemoeien met het redactiebeleid van media.” Volgens de VVD is X gewoon een mediabedrijf onder dezelfde wetgeving als de pers en maakte de onafhankelijkheid wat de kritiek betreft niet uit. ,,Het kan best zijn dat heel veel inwoners op een social medium zitten dat de overheid niet zo prettig vindt om te gebruiken. Maar als 10.000 Veenendalers inderdaad op X zouden zitten of op Facebook en de gemeente zou zeggen: dat vind ik eigenlijk niet zo’n fijn medium, dan vind ik dat de overheid zich moet aanpassen aan wat de inwoners fijn vinden”, gaf de VVD als antwoord op de vraag of dat de gemeente het beste medium moest kiezen voor de communicatie die ze zelf wenste?

Helaas heeft dit voorstel het niet gehaald.

Voor stemden naast de VVD, onze mede indieners LokaalVeenendaal en SGP en de D66. Tegenstemmers waren: ProVeenendaal, CU, CDA, GL/PvdA, SP.

Daarmee is de gemeente Veenendaal definitief gestopt met het communiceren via X.




Zet cookies aan om de video te tonen.