Een veilige stad betekent voor de VVD een stad waar iedereen ongeacht het tijdstip over straat durft te gaan. Wat ons betreft wordt er stevig opgetreden door politie en handhavers tegen overlast, geweld en ondermijning. Cameratoezicht en zichtbare handhavers op straat blijven onze prioriteit. Als samenleving moeten we ons ook duidelijk blijven uitspreken tegen straatintimidatie, het gebrek aan respect voor elkaar en elkaars eigendom. Opgevoerde fatbikes met stuntende jeugd erop zijn ons een doorn in het oog, snelheidsbeperkende maatregelen en handhaving zijn een must. Daarnaast onderstrepen we de verantwoordelijkheid van de ouders in de opvoeding van deze jongeren.
Een bereikbare stad betekent voor de VVD een stad waarin inwoners kunnen kiezen hoe ze zich verplaatsen. Een uitnodiging aan inwoners om de auto te laten staan is prima, maar als ze er toch voor kiezen de auto te pakken dan dient dit ook goed te worden gefaciliteerd. Een goede doorstroming en voldoende parkeerplekken zijn hiervoor een duidelijke voorwaarde. De Veenendaalse VVD is tegen een auto-ontmoedigingsbeleid, tegen de uitbreiding van betaald parkeren. En de VVD zal zich altijd blijven verzetten tegen verkeersdrempels en het schrappen van parkeerplaatsen. In de loop van dit jaar willen we dan ook de parkeernormen tegen het licht houden.
Alternatieven zoals het OV kunnen alleen een goed alternatief zijn, indien ze voldoende en betrouwbaar voorhanden zijn. Deelmobiliteit is niet iets waar de Veenendaalse VVD in gelooft en zal zeker niet voor iedereen een alternatief worden. Voor de fietsers komen we op voor veiligheid en fietscomfort.
Een stad waar het prettig wonen is, is volgens de VVD een stad met keuze voor de inwoners hoe ze willen wonen: in een appartement of een grondgebonden woning, groot of klein, betaalbaar of wat duurder, in het centrum of in de buitenwijken. Dit betekent dat er meer gebouwd moet worden. Indien we meer en gevarieerder bouwen voor senioren, komt de doorstroming beter op gang. De starters kunnen door de hoge huizenprijzen in Veenendaal niet tot nauwelijks aan een woning komen. Wanneer de reserves voor de starterleningen naar verwachting eind 2025 uitgeput zullen zijn, zal de VVD zich ervoor inspannen dat deze regeling op eenzelfde wijze kan worden voortgezet.
Om een leefbare stad te blijven, moeten we blijven investeren. Ook in financieel complexe tijden. Maar dat vraagt om visie: waar heeft Veenendaal het meeste aan, nu én later? We vragen niet óf we investeren, maar hóe we dat doen: doelgericht, onderbouwd en met oog voor effect. Want elke euro moet bijdragen aan brede leefbaarheid en stevige maatschappelijke fundamenten.
De VVD staat voor investeren in voorzieningen die toekomstwaarde hebben — of het nu gaat om het nieuwe theater, moderne onderwijsgebouwen, goede bereikbaarheid, parkeren of veiligheid. We investeren ook in evenementen die onze stad bruisend maken en mensen verbinden.
Terugkomend op de eerdergenoemde stevige maatschappelijke fundamenten -daar hebben we nog veel werk te doen. De fundamenten van onze Jeugdzorg dreigen in te zakken onder de financiële druk. Dit vraagt om scherpe keuzes en grenzen stellen. Niet uit bezuinigingsoverwegingen, maar omdat we recht willen doen aan wie écht hulp nodig heeft. Van de Rijksoverheid hebben we twee jaar langer de tijd gekregen om onze uitgaven in de Jeugdzorg onder controle te krijgen, dus laten we politieke durf tonen. Dat is ook zorgzaam voor zowel onze Jeugd als onze gehele samenleving. Nogmaals onze complimenten aan de wethouder voor de gekozen insteek bij het traject ‘Grenzen aan onze jeugdzorg’. We blijven een vinger aan de pols houden, maar dit geeft ons goede hoop voor het vervolgtraject.
Dan, Voorzitter, een onderwerp wat me persoonlijk aan het hart gaat; de aanpak tegen huiselijk geweld en femicide. Een onderwerp waarmee ik samen met collega Sanny Brunekreeft van de CU optrek.
Elke acht dagen wordt er in Nederland een vrouw vermoord, vanwege hun vrouw-zijn, in 6 van de 10 gevallen door (ex-)partners. Deze moorden worden doorgaans voorafgegaan door patronen van partnergeweld, zoals isolatie, intimidatie, vernedering, mishandeling en stalking – de zogeheten “rode vlaggen”. Het herkennen van deze signalen is essentieel om geweld te stoppen en femicide te voorkomen. Wereldwijd wordt er elk jaar rond de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, campagne rondom dit thema gevoerd in samenwerking met maatschappelijke partners.
Wij zijn blij dat er zowel landelijk als ook in Veenendaal steeds meer aandacht hiervoor is. In de actieperiode van 25 november tot en met 10 december as zullen er verschillende activiteiten zijn in het kader van bewustwording en deskundigheidsbevordering. Wij, de raadsleden kunnen bijdragen door zich openlijk uit te spreken tegen partnergeweld en femicide, en door mee te doen aan één van de acties. Hiervoor nodig ik u van harte uit.
Een vraag aan het college: is het college bekend met de Femicide Expositie van de stichting Open Mind? Zou u deze expositie naar Veenendaal willen halen?
Voorzitter,
We waarderen de inzet van het college om met beperkte middelen tóch koers te houden op kwaliteit, stabiliteit en toekomstbestendige voorzieningen. Tegelijk zien we de lokale lasten voor zowel onze inwoners als onze ondernemers toenemen. De Veenendaalse VVD zal zich inzetten om die impact zo beperkt mogelijk te houden. De laatste berichten vanuit de meicirculaire laten zien dat de financiële positie van de gemeente wat beter wordt. Bij de Programmabegroting zullen wij wederom kritisch bekijken of de doorgevoerde OZB verhoging te temperen is. Juist nu is het belangrijk om de koopkracht van onze inwoners en de investeringskracht voor onze ondernemers te behouden. Dit is goed voor de werkgelegenheid en ons winkelhart. — En daarvan profiteert onze gehele stad.
Tot slot: Voor de Veenendaalse VVD blijven drie prioriteiten centraal staan: focus op kerntaken, ruimte voor groei en financiële degelijkheid. Dáármee houden we Veenendaal sterk.
De Veenendaalse VVD kijkt uit naar uw verdere uitwerking in de Programmabegroting en hoe onze visie in deze begroting wordt verwerkt.
Dank u wel.