Verdeelmodel BUIG- budget

Buig staat voor : Bundeling van Uitkeringen Inkomensvoorziening aan Gemeenten.

Veenendaal is voor wat betreft het betalen van uitkeringen een zogenaamde nadeelgemeente. Wat Veenendaal uitgeeft aan uitkeringen wordt niet voor de volle 100% vergoed door het Rijk, dit in tegenstelling met andere plaatsen in ons land.  Dat komt mede omdat Veenendaal relatief veel niet- westerse allochtonen herbergt, zoals onder meer Somaliërs en Afghanen. Deze ongelijkheid wringt des te meer daar Veenendaal erg zijn best doet om mensen uit de bijstand te krijgen. Ondanks deze 'ombuigingen' blijven de uitgaven aan uitkeringen voor Veenendaal hoger dan de inkomsten en kunnen we wel spreken van een gemeentelijke 'armoedeval'. Het toegewezen rijksbudget dat overschreden wordt, moet namelijk met eigen gemeentelijke middelen worden aangevuld. Ook een nieuw ingevoerd verdeelmodel Buig pakt voor Veenendaal negatief uit. Daarom doet de gemeente Veenendaal nu een beroep op de zogenaamde Vangnetuitkering over 2015, ofwel een extra financiële aanvulling vanuit het Rijk. Het college moet daarvoor wel documenten toevoegen, die een globale analyse geven van de mogelijke oorzaak en de omvang van het tekort en wat ze heeft gedaan om de overschrijding van het rijksbudget te beperken. Nieuw is daarbij de invoering van een Regionale Werkgeversbenadering, met daarbij de oprichting van een Regionaal Werkbedrijf. In dit verband kun je je overigens wel afvragen waarom de samenwerking met de uitzendbureaus nauwelijks van de grond komt. In veel gemeenten lukt dat wel, en waarom hier dan niet?

In de raadscommissievergadering van 17 februari 2015 heeft de VVD daarom de volgende vragen aan wethouder Hollander voorgelegd:
1. Gaat de wethouder de samenwerking met de uitzendbureaus  verder oppakken?
2. Kan de wethouder ons toezeggen om nog eens de gehele kaartenbak van de bijstandshouders door te lichten?

De wethouder heeft in haar antwoord aangegeven met beide zaken volop bezig te zijn. Met deze toelichting zijn wij heel content, temeer daar alles in het werk gesteld moet worden om 'grip' te krijgen op de grote financiële risico's die Veenendaal loopt bij de Wet Buig. Het is eigenlijk een zogenaamde 'open-eind-financiering'. Maar ondanks goede voornemens zullen de tekorten de komende jaren toenemen en dat vindt de VVD op z'n minst een zeer zorgelijke ontwikkeling.

Siem Gerritsen
raadslid VVD Veenendaal