‘Europa kan meer voor ons betekenen dan we denken’

‘Europa kan meer voor ons betekenen dan we denken’
Terugblik op de maand oktober van onze wethouder Arianne Hollander

Twee weken geleden bezochten de colleges van de FoodValley-gemeenten de EU Open Days in Brussel. Er worden dan workshops gevolgd die ons zicht geven op de speerpunten in Europa en er worden best practices uitgewisseld. Ook zijn er gesprekken met verschillende Europarlementariërs. Het eerste is belangrijk om zicht te krijgen op de mogelijkheden die er liggen in Brussel voor projecten in FoodValley. En dat is toch meer dan we denken. Op het gebied van duurzaamheid en het bevorderen van werkgelegenheid biedt Europa meerdere subsidiemogelijkheden. We moeten die kansen benutten. Toen ik in mijn vakantie drie dagen in Lissabon was, zag ik aldaar dat met Europese subsidie Lissabon zichzelf als ICT-stad op de kaart zet. Een voorbeeld van een project met de steun van Brussel. Dat moeten we toch ook in FoodValley voor elkaar kunnen krijgen. We richten ons vaak alleen om de twee provincies waarin we gelegen zijn, maar ik denk dat Europa ook veel kansen biedt.

In de afgelopen weken heb ik in Veenendaal natuurlijk verschillende representatieve activiteiten gehad. Zo heb ik het beeldhouwwerk van Hanneke Zwart, geplaatst op de begraafplaats, in ontvangst mogen nemen. Ze heeft dit de gemeente geschonken vanwege haar 65-jarige verjaardag.
Ook heb ik het startsein van verschillende bouwprojecten mogen geven. Zo werd vorige week de bouw van 22 woningen in Veenendaal Oost, het project Mijn Eigen Straat gestart. Het bijzondere aan dit project is dat de kopers zelf vorm hebben gegeven aan hun eigen woning, tijdens workshops met potentiële kopers voorafgaand het ontwerpproces. Zo wordt er gebouwd op maat.

Daarnaast heb ik aan de Voedselbank het verworven voedselcertificaat mogen overhandigen. De Voedselbank draait volledig met vrijwilligers en is afhankelijk van verschillende giften. Zij hebben hard gewerkt om te kunnen voldoen aan de verschillende vereisten om voedsel te mogen verwerken en dat is gelukt. Twee jaar na de start hebben ze alles goed op orde. Over het bestaan van de Voedselbank mag verschillend worden gedacht, maar de inzet van ons bedrijfsleven en de vrijwilligers is erg groot om deze voorziening te kunnen bieden aan de mensen die het (tijdelijk) hard nodig hebben. En daar spreek ik mijn waardering over uit.

Op gebied van Kunst en Cultuur is er altijd wat te doen. Zo heb ik afgelopen vrijdag het Bevrijdingsconcert bijgewoond dat was georganiseerd door Christelijke Oratoriumvereniging in samenwerking met Koninklijke Militaire Kapel Willem Friso. Naast dit concert in het teken van 70-jaar bevrijding is er ook op de scholen aandacht gegeven aan de bezetting en bevrijding. Vrijdagmiddag hebben 500 leerlingen van verschillende basisscholen een eigen concert aangeboden gekregen. Heel bijzonder.

In verschillende bestuurlijke overleggen heb ik gesproken over de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en de arbeidsmarktregio. Ook de toekomst van IW4 hoort daarbij. In de komende maanden zal hier in de raad over worden doorgesproken.
Afgelopen maand heb ik diverse overleggen gevoerd, o.a. over de invulling van Fort aan de Buursteeg, de spooronderdoorgangen van de Voorpoort en de regionale ontwikkelingen op het gebied van onderwijs en arbeidsmarkt.

Kortom, een zeer afwisselende maand.

Arianne Hollander
wethouder