Stimuleren en Ondersteunen

Het beleidskader WMO Veenendaal 2016-2019, met als titel: "Stimuleren en Ondersteunen"

Financiële beheersbaarheid van de WMO blijft voor de VVD een belangrijk item. De balans vinden tussen enerzijds de transformatie en anderzijds de financiering is een hele complexe opgave. Daar komt bij dat we als VVD de kwaliteit van de WMO-ondersteuning op een goed niveau willen houden. Het nieuwe beleidskader geeft ons gelukkig wel voldoende houvast. Daarom hebben we tijdens de raadsvergadering van afgelopen donderdag ingestemd met de vaststelling van het nieuwe WMO-beleidskader.

Per 1 januari 2015 is de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) van kracht gegaan. Door deze wet zijn de rol en taken van de gemeente op het gebied van ondersteuning van volwassen inwoners bij hun zelfredzaamheid en participatie veranderd. Doel van de wet is dat mensen zo lang mogelijk in hun eigen leefomgeving kunnen blijven. De wet gaat hierbij uit van de eigen verantwoordelijkheid van mensen om hun vragen en beperkingen op het gebied van zelfredzaamheid thuis en maatschappelijke participatie op te lossen. De gemeente Veenendaal is verantwoordelijk voor het bieden van aanvullende ondersteuning aan mensen, die hiertoe onvoldoende in staat zijn. 

Het genoemde WMO-beleidskader geeft richting aan de uitvoering van de WMO in Veenendaal voor de komende vier jaar. Het is tot stand gekomen op basis van gesprekken met inwoners, het WMO- forum, zorgaanbieders, raadsleden en andere gemeenten. Het bevat de doelstellingen en organisatie van de WMO-uitvoering en een financiële begroting met een voorstel voor financiële beheersing met de inzet van vijf zogenaamde scenario's. Dit nieuwe beleidskader WMO van de gemeente Veenendaal staat niet op zichzelf, maar heeft raakvlakken met landelijk beleid en lokale keuzes op aanverwante beleidsterreinen zoals jeugd, veiligheid, participatie en de transformatie van het sociaal domein, inclusief wijkgericht werken.

De VVD Veenendaal vindt het een goed beleidskader. Er is sprake van een 'kanteling', namelijk die van 'zorgen VOOR naar zorgen DAT'. Daarnaast zijn de gestelde doelen min of meer meetbaar. Wel maken we ons zorgen over de teruglopende financiële middelen voor de uitvoering van de WMO ten gevolge van de rijksbezuinigingen. Door verschillende rijksmaatregelen daalt de WMO-begroting voor de gemeente Veenendaal met 1,8 miljoen euro.  De financiële risico's voor de gemeente zijn daarbij aanzienlijk, ook omdat het een open-eind-financiering is. Reden waarom ook het college kiest voor de inzet van bovengenoemde vijf bezuinigingsscenario's, die besparingen kunnen gaan opleveren tot 9 ton. Maar de werkelijke uitgaven over 2015 zijn nu nog niet bekend. Bij het opstellen van de jaarrekening over 2015 wordt pas duidelijk wat de resterende taakstelling is en in hoeverre de invoering van scenario's afdoende is. 

Siem Gerritsen
Raadslid VVD

Bijschrift foto: De eigenaren van het appartementencomplex aan de Diepenbrockdreef hebben besloten zelf een aanpassing aan het gebouw te doen. Een aanbouw zal binnenkort worden gerealiseerd waar scootmobiels kunnen worden gestald en opgeladen.