Gemeentelijke financiën

Een gemeente is pas gezond als de financiën op orde zijn. Belastinggeld wordt verdiend en betaald door onze ondernemers en inwoners. Daar gaan we zuinig en verstandig mee om. De gemeentelijke belastingen houden we zo laag mogelijk. Gemeenten krijgen echter steeds meer taken en de gemeentelijke financiën staan in alle gemeenten onder druk. Daarom is het belangrijk dat de gemeente helder en transparant verantwoording aflegt over de besteding van de gelden.

   Veenendaal heeft een sluitende begroting. De VVD kiest er altijd voor om niet meer geld uit te geven dan er binnenkomt. Eerder kiezen we voor bezuinigen en effectiever inzetten van budgetten, dan dat we kiezen voor verhoging van de gemeentelijke belastingen. Wij willen ook de komende vier jaren geen stijging van de belastingdruk. Wellicht krijgen gemeenten in de toekomst meer eigen mogelijkheden om belasting te heffen. Ook dan blijven we voor lage lasten.

   Een goede financiële huishouding is van groot belang. We vinden dat de gemeente een strikte scheiding tussen inkomsten en uitgaven hoort te hebben. Structurele uitgaven moeten we dekken met structurele middelen; incidentele meevallers mogen niet worden gebruikt voor structurele uitgaven.

   De uitgaven en inkomsten van de gemeente zijn transparant. De begroting en het jaarverslag zijn helder leesbaar. Bewoners en ondernemers krijgen jaarlijks eenvoudig inzicht hoe geld is besteed en welk effect daarmee is bereikt.

   De woonlasten (zoals de onroerendezaakbelasting, OZB) blijven laag. De gemeentelijke leges zijn gebaseerd op de kostprijs. ‘De gebruiker betaalt’ is het uitgangspunt. Het is niet acceptabel als allerlei kosten op de belastingbetalers worden afgewenteld.