Zorg

Vroeg of laat krijgen we allemaal met zorg te maken. Daarom willen we goede en liefdevolle zorg waarin onze inwoners centraal staan. Met hulp die zo dicht mogelijk bij huis wordt georganiseerd. Zodat het weinig aanpassing vraagt van ons dagelijks leven en  je in je eigen buurt oud kunt worden. We vinden het normaal dat familie, buren en vrijwilligers elkaar helpen. Hierbij doen we een beroep op eigen kracht en eigen verantwoordelijkheid. Als dat niet lukt, staan professionele medewerkers klaar voor de ondersteuning die je nodig hebt.

   Zorg moet voor iedereen betaalbaar blijven. Daarom kijken we kritisch of de hulp die we geven, passend is. Wanneer zorg nodig is, moet deze snel beschikbaar en van goede kwaliteit zijn.

   We vragen inwoners om ondersteuning zoveel mogelijk zelf te regelen, zodat zij past bij hun wensen. Dat is goed mogelijk met een integraal persoonsgebonden budget (i-pgb).

   We ontzorgen onze mantelzorgers. Er is een centrale plek waar mantelzorgers terecht kunnen met vragen, bijvoorbeeld het WMO-loket. Welzijnsorganisaties onderhouden contact met mantelzorgers om overbelasting te voorkomen.

   Het moet mogelijk zijn om laagdrempelig en in de eigen wijk hulp te krijgen. Huisartsenpraktijken, buurthuizen en sociale wijkteams spelen hierbij een cruciale rol. Zo zorgen we voor een basisondersteuning in het dagelijks leven. Als volwassenen, kinderen of gezinnen zwaardere hulp nodig hebben, helpen deze partijen hen daarmee op weg.

   De zorgdiensten worden scherp ingekocht. Op ons initiatief worden deze via een openbare aanbesteding ingekocht, zodat we de beste kwaliteit krijgen voor een goede prijs.

   Automatische Externe Defibrillatoren (AED) kunnen levensreddend zijn bij hartfalen. We vinden het belangrijk dat er op korte afstand, op ieder moment van de dag, een AED beschikbaar is. Op ons verzoek is er aandacht voor een optimale spreiding en beschikbaarheid. Daarnaast leiden we vrijwilligers op om met AED’s om te gaan.