Onderwijs

Goed onderwijs biedt kinderen en jongeren de kans op een gelijke start. Onderwijs geeft ze kennis en vaardigheden mee waar ze de rest van hun leven profijt van hebben. Op school leren we kinderen wat onze normen en waarden zijn en hoe we in Nederland met elkaar omgaan. Goed onderwijs speelt daarom een grote rol. Niet alleen in het leven van de kinderen zelf speelt het een rol, de hele samenleving heeft er belang bij.

   Het onderwijs in Veenendaal moet goed aansluiten op de arbeidsmarkt. De gemeente helpt bij het samenbrengen van scholen en werkgevers. Daarmee kunnen scholen inspelen op de behoefte van ondernemers. Dit pakken we ook op in Foodvalley-verband.

   We stimuleren de interesse bij de jeugd voor ICT, techniek en de zorg. De verdere ontwikkeling van de ICT-campus bevorderen we door ons in te zetten voor meer kwalitatief hoogwaardige ICT-, techniek- en zorgopleidingen in de regio.

   Het onderwijs en bedrijfsleven werken nauw samen om te zorgen dat er voldoende geschikte vakmensen worden opgeleid die na het afronden van de opleiding kunnen doorstromen naar een passende baan. We werken aan een versterking van de aantallen en niveaus van de vakopleidingen. Het is gewenst dat al vroeg op de basisscholen aandacht wordt gegeven aan beroepsopleidingen die aansluiten op de arbeidsmarkt. Tevens willen we dat de vraag en aanbod van stages en jobcoaching beter op elkaar wordt afgestemd, vooral op het niveau van het middelbaar beroepsonderwijs (MBO).

   Onderwijs moet van goede kwaliteit zijn. Schoolbesturen zijn hiervoor verantwoordelijk, maar de gemeente is gesprekspartner. Die rol pakt de gemeente ook indien het gaat om het voorkomen van thuiszitters en drop-outs.


   School hoort een veilige plek te zijn waar kinderen zich thuis voelen. We gaan met scholen in gesprek om uitsluiting op basis van geslacht, afkomst, seksuele geaardheid, genderidentiteit of wat dan ook, tegen te gaan. Scholen hebben nadrukkelijk een taak bij vroege signalering van radicalisering, loverboys en/of huiselijk geweld. Pesten is een veelvoorkomend probleem onder jongeren, of dit nu op straat, in de klas, op het sportveld of online is. In Veenendaal zetten we ons actief in voor het maken van afspraken in het ‘anti-pesten-pact’. Daarmee kunnen we pesten tegengaan en voorkomen.


   Een school is een sociale ontmoetingsplaats. Daarom stimuleert de gemeente het dat school bijdraagt aan de ontwikkeling van kinderen. Naast het leren van taal en tafels, is er dan ook ruimte voor muziek, sport en cultuur. We juichen de ontwikkeling van Integrale Kind Centra (IKC) toe. Hierin worden opvang, ontwikkeling en onderwijs voor kinderen tot 13 jaar bij elkaar gebracht.