Riool en water

De gemeente moet zorgen voor een goed werkend en betaalbaar rioolstelsel. Het regenwater moet zo veel mogelijk van het huishoudelijk afvalwater worden gescheiden. De gemeente zoekt samenwerking met waterschappen om wateroverlast te helpen verminderen en neemt maatregelen om de gevolgen van hitte en droogte op te vangen.

   We willen een betaalbaar rioolstelsel. We vinden het normaal dat iedereen die hiervan gebruik maakt bijdraagt in de kosten, of je nu in een huurhuis of in een koophuis woont.

   Zowel bij bouwplannen, als bij weg- en natuuronderhoud wordt rekening gehouden met bodem en waterbeheer. Met het beter vasthouden van water, het tegengaan van verspilling en het stimuleren van hergebruik van water. Het afkoppelen van de regenwaterafvoer wordt gestimuleerd.

   We stimuleren het ontstenen van tuinen, parkeerplaatsen en openbare plekken, zodat regenwater sneller in de grond afgevoerd wordt. Daarbij slaan we niet door naar het instellen van een tegeltax. De vrijheid van elke Veenendaler om zijn tuin zo in te richten zoals hij of zij wil, is voor ons leidend.