Verkeer en vervoer

We verplaatsen ons allemaal voortdurend. We gaan naar ons werk, bij vrienden of familie op bezoek of we wandelen een rondje in de buurt. Hoe we ons ook verplaatsen; het is fijn om zonder al te veel gedoe van A naar B te komen. Zorgen voor een goede bereikbaarheid is één van de kerntaken van een gemeente. We willen niet in de file staan om de wijk uit te komen zoals nu nog vanuit Veenendaal Oost. Wij willen veilige verkeersituaties, voor zowel de auto, de fiets als te voet. We respecteren ieders vrije keuze van vervoer.

   Het is belangrijk dat onze reistijd niet langer is dan nodig. Daarom werken we aan een goede doorstroming van het verkeer. We willen dat de verbreding van de Rondweg-Oost en de ongelijkvloerse kruising bij de Prins Clauslaan spoedig worden uitgevoerd conform de eerder gemaakte afspraken met de Provincie. Ook willen we dat de tweede ontsluitingsweg van Veenendaal Oost wordt opgepakt. Tevens blijven we aandacht houden voor een soepele doorstroming van het verkeer op de Rondweg West. Hiermee wordt onnodige uitstoot van auto’s door filevorming teruggedrongen en komen we sneller op onze bestemming.

   Verkeersveiligheid heeft onze prioriteit. We richten onze straten, in het bijzonder in de buurt van scholen en plekken met veel publiek, veilig in voor zowel de auto, de fietser als de voetganger. We willen dat de fietser zich snel, prettig en veilig door Veenendaal kan verplaatsen, ook de elektrische fietser. Bij kruisingen tussen fietspaden en autowegen hanteren we eenzelfde voorrangsregel, we accentueren dit in de inrichting en kleurstelling van het wegdek en breiden het signaleringssysteem verder uit.

   We spreken geen voorkeur uit voor een bepaald vervoersmiddel. Dat betekent dat we autopesten tegengaan. Wij zijn tegen milieuzones omdat daarmee de toegang van vervoermiddelen verboden wordt, die landelijk gewoon toegelaten zijn. Wij zijn terughoudend met verkeersknippen en verkeersdrempels. Ook vinden we het normaal dat er voldoende parkeerplekken dichtbij huis zijn. Bij nieuwbouw streven we naar voldoende parkeren op eigen terrein.

   Het is belangrijk dat het openbaar vervoer van goede kwaliteit is, met goede verbindingen binnen en buiten de regio. Het behoud van de Intercitystop Veenendaal-De Klomp is daarvoor essentieel. We zien voordelen van innovatieve en kostenefficiënte vormen van openbaar vervoer, zoals snelbussen, mobility as-a-service en deelscooters. Stations en bushaltes zijn goed toegankelijk, ook voor mensen met een beperking.