Ondernemerschap

Het midden- en kleinbedrijf is dé banenmotor van Veenendaal. Als het goed gaat met onze lokale ondernemers, dan gaat het goed met Veenendaal en haar inwoners. Met de ICT-campus worden we nog aantrekkelijker voor ICT-bedrijven. De regio Foodvalley behoort tot de economische topregio’s. We willen deze succesvolle samenwerking verder uitbouwen.
De coronacrisis heeft een aantal bedrijven en ondernemers in onze gemeente hard geraakt. Andere bedrijven hebben juist een enorme groei meegemaakt. We moeten de bedrijven die een moeilijke tijd achter de rug hebben, stimuleren en ondersteunen.

   Door ondernemers de ruimte te geven stimuleert de gemeente een gezonde lokale economie en meer banen.

   We spannen ons maximaal in voor een substantiële uitbreiding van de bedrijventerreinen binnen of nabij de gemeentegrenzen van Veenendaal. We blijven ons verzetten tegen het Provinciale Inpassingsplan Kantoren en de hieruit voortkomende beperkende maatregelen voor Veenendaal. We willen een structurele inzet van een accountmanager voor de bedrijventerreinen.

   We ondersteunen het behoud en vestiging van arbeidsintensieve bedrijven in Veenendaal. Dit komt onze werkgelegenheid ten goede en draagt bij aan de gewenste intensivering van de bedrijventerreinen.

   We willen de goede profilering van Veenendaal binnen de regio Foodvalley versterken en stimuleren Foodvalley als regio om zich krachtiger op te stellen richting de Provincie Utrecht en de samenwerking met de provincie Gelderland te intensiveren.

   Omdat we bij wonen, waar mogelijk, hoger willen bouwen, kunnen we voorkomen dat bedrijventerrein opgeofferd moet worden. Waar bedrijventerrein omgezet wordt naar woningbouw, zoals bijvoorbeeld bij Het Ambacht, doen we dat zo, dat functiemenging mogelijk blijft. Ook op de bedrijventerreinen die gewoon blijven, moet het voor ondernemers mogelijk zijn om hoger te bouwen. Zo kunnen zij voorzien in hun uitbreidingsbehoefte. De ruimte voor wonen en werken moet in balans blijven. Met dit pakket houden we letterlijk ruimte voor onze bedrijven.

   De gemeente geeft binnen de mogelijkheden van de wet haar eigen opdrachten zoveel mogelijk aan lokale ondernemers. De gemeente betaalt haar rekeningen vervolgens binnen dertig dagen.