Energietransitie

Veenendaal verduurzaamt. Huizen gaan van het gas af, andere vormen van energieopwekking komen. Dit zijn flinke veranderingen, die om verstandige keuzes en draagvlak vragen. Duurzaamheid biedt kansen voor economische groei en een leefbare stad, maar wel op een betaalbare manier voor gewone gezinnen en ondernemers.

   De energietransitie en verduurzaming bieden grote kansen voor het stimuleren van innovatie en werkgelegenheid. We stimuleren duurzaamheid door minder regels en eenvoudige procedures op te stellen. Subsidies zijn hiervoor niet onze eerste keuze. We geloven meer in een actieve voorlichting vanuit de gemeente.

   We ondersteunen het streven naar een energieneutraal Veenendaal in 2050. Onze eerste insteek is energiebesparing en zonnepanelen op daken. We stimuleren hierbij de samenwerking met zowel het bedrijfsleven, de woningbouwcorporaties als de particuliere woningbezitters. We willen geen biomassacentrale, megawindturbines en massale zonneparken in en rondom Veenendaal. We zijn en blijven tegenstander van (zoek)locaties voor megawindturbines dicht bij onze gemeentegrenzen te Renswoude, Rhenen, Overberg en Ede. Voor ons staat het draagvlak voor windturbines in de samenleving voorop.


   We zijn voorstander van kerncentrales omdat daarmee op een klein oppervlak een enorme hoeveelheid energie kan worden opgewekt en dit een stabiele en regelbare energiebron is die 365 dagen per jaar uitstootvrij elektriciteit kan opwekken. We werken regionaal samen en organiseren regionale expertsessies. Zo brengen we in kaart welke kansen kernenergie onze RES regio Foodvalley te bieden heeft. We haken aan op de marktverkenning van de Rijksoverheid en helpen waar nodig het nationale beleid soepel aan te laten sluiten op ondernemerschap in de regio. Zo realiseren we binnen afzienbare tijd de toepassing van stabiele en schone energie in onze regio.


   Voordat een bestaande woonwijk van gas op een andere energievoorziening overgaat, zorgen we ervoor dat bewoners een betaalbaar alternatief aangeboden krijgen. Denk bijvoorbeeld aan slimme energienetwerken, waarbij huishoudens overtollige duurzame energie onderling kunnen delen. We stimuleren ook de individuele aanpak van bedrijven naar een aardgasvrije of -luwe bedrijfsvoering. We staan niet vooraan met het aanleggen van een collectief warmtenet. Het gasnetwerk behouden we voor de toekomst, wanneer waterstof of groen gas toegankelijk zijn.


   We bevorderen de komst van een waterstoftankstation in Veenendaal en het gebruik van waterstof als duurzame brandstof.

   We maken het zo gemakkelijk mogelijk om laadpalen voor elektrische auto’s aan te vragen, door procedures simpeler te maken. We zetten ons in voor voldoende en slimme laadpalen in Veenendaal.