Werk en inkomen

Werk is van groot belang voor mens en samenleving. Werk zorgt voor contact met andere mensen. Werk leidt tot zelfstandigheid en eigenwaarde. Wie werkt, investeert in zichzelf en draagt zijn steentje bij aan de toekomst van onze samenleving.

   We willen dat zoveel mogelijk mensen aan het werk gaan. Iedereen heeft talenten en mogelijkheden. Het is jammer indien we die niet gebruiken. Bij om- en bijscholing richten we ons daarom op iemands talenten en mogelijkheden en hoe deze aansluiten op de arbeidsmarkt. Wanneer de stap naar regulier werk nog te groot is, begeleiden we onze inwoners naar beschut werk en leerwerkplekken. Tevens stimuleren we het bedrijfsleven om meer mensen met enige afstand tot de arbeidsmarkt een passende en duurzame baan te geven. De gemeente dient hierbij het goede voorbeeld te geven. De mogelijkheden om het aandeel van het sociaal ondernemerschap in organisaties (SROI) en de prestatieladder voor sociaal ondernemen (PSO) moeten optimaal worden benut. We zetten het effectieve beleid voor plaatsing van statushouders, samen met het sociaal werkbedrijf IW4, voort. We zijn voorstander van een meer subregionale opzet (Veenendaal, Rhenen en Renswoude) van het regionale werkbedrijf (RWB).

   Wie naar vermogen bijdraagt kan op onze ondersteuning rekenen. Het verliezen van een baan is al ingrijpend genoeg. Wel verwachten we een tegenprestatie, omdat we het belangrijk vinden dat mensen blijven meedoen in de samenleving. We vinden dat bij een bijstandsuitkering een tegenprestatie van minimaal acht uur per week hoort. Dit geldt natuurlijk niet voor mensen die wettelijk uitgezonderd zijn van deze tegenprestatie. De huidige tegenprestatie van minimaal vier en maximaal acht uur, vinden wij te gering. De tegenprestatie kan via vrijwilligerswerk worden ingevuld. We zijn blij met de vele vrijwilligers die de handen graag uit de mouwen steken. Zij maken de gemeente een leukere plek om te wonen.

   Wanneer je van een uitkering naar een betaalde baan gaat, willen we dat je er in inkomen op vooruit gaat. Regels die dit in de weg staan, schaffen we af. Zo voorkomen we nieuwe armoedevallen. Wij vinden het gemeentelijke ‘doe mee’-budget om die reden geen prikkel om aan het werk te gaan. Met deze regeling krijgt een gezin met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm, een bedrag (per gezinslid per jaar) dat uitgegeven kan worden aan vrijetijdsbesteding zoals bioscoop, horeca- en saunabezoek.

   Wie minder bijdraagt kan ook minder een beroep doen op de samenleving. Als je bijstand ontvangt, maar de sollicitatieplicht niet naleeft of geen tegenprestatie verricht, verlies je (gedeeltelijk) je uitkering. Een uitkeringsgerechtigde die onvoldoende ingeburgerd is, niet voldoende Nederlands spreekt of bewust niet meewerkt, kan verplicht worden op onderdelen te werken aan inburgering en integratie.

   Fraude is en blijft diefstal, maar het maken van een foutje maakt je nog niet direct fraudeur. Het oordeel over fraude moet tot stand komen door mensenwerk, niet door een computer. Wanneer er echter daadwerkelijk is geconstateerd dat sprake is van fraude, dienen de onterecht betaalde uitkeringen tot op de laatste cent te worden teruggevorderd met daarbovenop een boete.

   Bij problematische schulden zorgen we voor ademruimte, zodat de problemen met een schuldhulpverlener op een rij gezet kunnen worden. Zo voorkomen we verdere escalatie van de schuldenproblemen. Bij schuldhulpverlening hebben we specifiek aandacht voor de mentale gezondheid van de betrokkenen. Wanneer er signalen zijn dat schulden ontstaan, bieden we zo vroeg mogelijk hulp aan.