Handhaving

Het is belangrijk dat we ons veilig voelen in onze buurt en in ons huis. Zonder veiligheid geen vrijheid. We willen dat iedereen in Veenendaal veilig kan wonen, verblijven, werken en ondernemen. Veiligheid is een gezamenlijke verantwoordelijkheid, samen met inwoners, bedrijven, organisaties en handhaving, zorgt de gemeente voor een veilige leefomgeving.

   Zichtbare handhaving door politie en boa’s vinden we belangrijk. Extra boa’s vergroten de zichtbaarheid van handhaving en helpen bij het bestrijden van kleine criminaliteit. Daarom hebben we ons met succes ingezet voor een uitbreiding van de formatie. Tevens zetten we ons ervoor in dat de handhavers zoveel mogelijk op straat zijn en zo weinig mogelijk achter hun bureau. Wij zijn geen voorstander van buurtvaders.

   De politie grijpt altijd in als mensen de regels overtreden en overlast veroorzaken. Raddraaiers en hangjongeren die overlast geven worden opgespoord en aangepakt. Straatintimidatie accepteren we niet. Ook de ouders worden op hun verantwoordelijkheid aangesproken. Eventuele schade en de kosten van handhaving worden zoveel mogelijk op veroorzakers hiervan verhaald.

   Het is belangrijk dat politie, brandweer en ambulances 24/7 beschikbaar zijn. De hulpdiensten zijn op tijd als je ze nodig hebt. Daarom zetten we ons in voor een goede bezetting van het politiebureau en voor een moderne brandweerkazerne. Een app is soms handig, maar nooit de enige mogelijkheid om een melding door te geven of om aangifte te doen. Aangifte doen kan op het bureau, via internet, met de telefoon en via de eigen wijkagent die in dat geval op afspraak langskomt.

   Iedereen kan bijdragen aan de veiligheid in de buurt. Wijkagenten die de buurt goed kennen, voegen iets extra’s toe. Bij buurtpreventieverenigingen en WhatsApp-groepen werken inwoners en wijkagenten samen. We hebben ons met succes ingespannen voor de WhatsApp-buurtpreventie borden in de wijk. Hiermee worden inbraken voorkomen.

   Wij stimuleren het gebruik van Keurmerk Veilig Wonen en Keurmerk Veilig Ondernemen. Deze keurmerken helpen inwoners en ondernemers hun huis of bedrijf goed te beveiligen.

   We zijn geen voorstander van het instellen van verboden indien deze niet kunnen worden gehandhaafd. Regels die niet worden gehandhaafd, kunnen wat ons betreft net zo goed worden afgeschaft.

   We hebben oog voor de druk op de zorg en op de handhaving als gevolg van het afsteken van vuurwerk. We doen een beroep op ieders eigen verantwoordelijkheid om conform de huidige voorschriften met vuurwerk om te gaan. We zijn tegen een lokaal vuurwerkverbod, maar zien dat de vuurwerkvrije zones, die in het verleden zijn ingesteld, hun nut hebben bewezen.