Criminaliteit

Slechte opvoeding, verkeerde vrienden of een onveilige omgeving kunnen leiden tot het afglijden naar crimineel gedrag. Het is daarom belangrijk dat de gemeente bij de aanpak van criminaliteit kiest voor de juiste balans tussen repressie en preventie. De kracht van onszelf, ondersteund door een gemeente die zorg draagt voor veiligheid, vormt het fundament van onze samenleving.

   De burgemeester heeft veel bevoegdheden die hij kan inzetten om Veenendaal veiliger te maken. We willen dat hij deze bevoegdheden ook daadwerkelijk gebruikt. Te denken valt aan het sluiten van drugspanden, het toepassen van preventief fouilleren en cameratoezicht.

   We hebben ons met succes ingezet voor een budget om steviger in te zetten op de bestrijding van georganiseerde criminaliteit, zoals drugscriminaliteit. De gemeente pakt hennepteelt en drugsdealers hard aan. Crimineel geld mag de bovenwereld niet bereiken. De gemeente is scherp op ondermijning, witwaspraktijken en andere vormen van faciliteren van criminele activiteiten.

   Overlastgevers worden permanent op de huid gezeten en gecontroleerd met een Very-Irritating-Police (VIP) aanpak. Daarbij zetten we in op een zogenaamde patseraanpak, waarbij jonge criminelen worden gedwongen hun dure kleding, horloges en brommers in te leveren.

   Onze boa’s verdienen de juiste middelen om voor onze veiligheid te zorgen. Indien nodig gebruiken zij een wapenstok. Ook willen we dat ze gebruik kunnen maken van bodycams om hun veiligheid en die van onze inwoners te vergroten.

   Om te voorkomen dat herhaling van crimineel gedrag plaatsvindt, werken we samen met scholen om jongeren met een criminele achtergrond nieuw perspectief te bieden. Het leren meedoen in de samenleving voorkomt dat ze afglijden naar georganiseerde criminaliteit.

   Steeds vaker zijn onze inwoners slachtoffer van digitale criminaliteit, zoals WhatsApp fraude of phishing. Daarom hebben we cybercrime als prioriteit in het veiligheidsplan laten opnemen. We investeren in goede voorlichting voor inwoners, jong en oud, om cybercrime zoveel mogelijk te voorkomen en om inwoners te laten weten waar ze aangifte kunnen doen.

   Vergunningen worden geweigerd of ingetrokken als ze misbruikt worden voor het faciliteren van criminele activiteiten. De gemeente maakt actief gebruik van de mogelijkheden die de wet voor de bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (BIBOB) hiervoor geeft.